Dakonderhoud vaak een vergeten onderhoudspost voor de eigen woning

In bedrijf
Dakonderhoud vaak een vergeten onderhoudspost voor de eigen woning
Dakonderhoud vaak een vergeten onderhoudspost voor de eigen woning Eigen foto

INGEZONDEN - Een eigen woning betekent dat je ook zelf verantwoordelijk bent voor het groot onderhoud. Zeker als het om een eengezinswoning gaat, daarvoor is vaak geen Vereniging van Eigenaren actief die groot onderhoud regelt.

Het is dus zaak om de staat van je huis goed in de gaten te houden en tijdig actie te ondernemen als er onderhoud nodig is. Dat geldt zeker voor het dak. Daar kom je als huiseigenaar waarschijnlijk zelden. Als er geen lekkages zijn dan ga je er waarschijnlijk vanuit dat alles wel goed zal gaan. Vaak is dat ook zo, maar je kunt op die manier wel onderhoud of schade over het hoofd zien.

Een nieuw dak of renoveren?

Vaak is een nieuw dak niet nodig. In veel gevallen kun je volstaan met gedeeltelijke renovatie. Zeker als het om een pannendak gaat kunnen de dakpannen die beschadigd zijn individueel worden vervangen in de meeste gevallen. Een bitumen of EPDM dak kan vaak ook worden opgeknapt zonder dat het hele dak moet worden vernieuwd. Maar soms ontkom je niet aan een complete vernieuwing. Vaak kun je hiervoor wel de hypotheek verhogen. Hierdoor is de rente onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar en de aflossingstermijn kan worden gespreid over tientallen jaren. Als een dakrenovatie nodig is, is het zaak dit niet te lang uit te stellen zodat er niet nog meer schade ontstaat.

Zelf het dak renoveren

Je kunt bij een dakrenovatie kiezen uit twee opties. Je kunt een dakdekkersbedrijf inschakelen of je kunt de renovatie zelf uitvoeren. Als je voor de tweede optie kiest dan moet je je wel realiseren dat op het dak werken niet zonder risico is en dat je hiervoor de juiste kennis moet hebben. Ook moet je de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen nemen zoals het huren van een steiger zodat je veilig op het dak kunt klimmen. Let ook op het weer: bij harde wind is het niet veilig om op het dak te werken, een professionele dakdekker zal dit ook niet doen.

Materialen bestellen voor een nieuw dak

Je kunt online dakbedekking bestellen voor je platte dak. Wil je het EPDM dak op je huis vernieuwen dan bestel je de materialen daarvoor gemakkelijk bij Dakenmarkt.nl. Zorg ervoor dat je de juist maten weet zodat er een correcte hoeveelheid materiaal wordt besteld. Houd ook rekening met bevestigingsmaterialen en aanvullende zaken zoals een nieuwe dakgoot of hemelwaterafvoer. Ook is een complete dakrenovatie natuurlijk het moment bij uitstek om te kiezen voor efficiĆ«nte dakisolatie. Hiermee bespaar je aanzienlijk op de stookkosten waardoor je deze investering snel terugverdient. Bovendien is er een mogelijkheid om subsidie aan te vragen. Na het renoveren van het dak kan dit vaak weer tientallen jaren zonder dat je er veel omkijken naar hebt. Daardoor vergroot je je wooncomfort en de waarde van de woning, mocht je plannen hebben om deze te verkopen. Kijk voor meer informatie over EPDM dakbedekking op https://dakenmarkt.nl/dakbedekking/epdm-dakbedekking/