Zo ga je goed uit elkaar als je ongehuwd samenwoont

In bedrijf
Zo ga je goed uit elkaar als je ongehuwd samenwoont
Zo ga je goed uit elkaar als je ongehuwd samenwoont Foto: Pixabay

INGEZONDEN - Als je samenwoont zonder dat er sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap dan kun je in principe zonder afspraken op papier te zetten uit elkaar gaan.

Hier komt dan geen advocaat of rechter aan te pas. Als je nog maar kort samenwoont en jullie levens niet te veel verstrengeld zijn met gezamenlijke aankopen of een gezamenlijke bankrekening dan kun je meestal wel ‘gewoon’ uit elkaar gaan. Als er geen onenigheid over de verdeling van spullen en wie waar gaat wonen, dan kun je de relatie beëindigen en ieder een eigen weg inslaan. Als er sprake is van een samenlevingscontract dan moet dat contract worden ontbonden.

Hoe beëindig je een samenlevingscontract?

Op de website van scheidendoejesamen.nl vind je informatie over het samenlevingscontract. Dit kun je in principe zelf opstellen en ondertekenen, maar wil je het een meer serieus karakter geven dan ga je ervoor naar de notaris. In het contract wordt opgenomen hoe dit indien van toepassing kan worden ontbonden. Het kan zijn dat je hiervoor een aangetekende brief stuurt naar je (ex-)partner. Het kan ook zijn dat jullie hiervoor een afspraak moeten maken bij de notaris. Zeker als er grotere gezamenlijke belangen zijn is het verstandig om voorwaarden te verbinden aan het beëindigen van het samenlevingscontract. Op die manier kan één van beide partners niet zomaar vertrekken of juist de ander het huis uit zetten. Hebben jullie samen een huis gekocht of gehuurd, dan moeten hier uiteraard goede afspraken over worden gemaakt.

Minderjarige kinderen

Als jullie ongehuwd samenwonen en jullie hebben minderjarige kinderen dan moeten hier natuurlijk goede afspraken over worden gemaakt als de relatie stukloopt. Het is dan sowieso verstandig om een deugdelijk contract op te stellen over de rechten en plichten van beide partners en dit bij de notaris te laten vastleggen. Dit betekent dan automatisch dat het samenlevingscontract ontbinden bij de notaris moet gebeuren. Deze zal voorstellen om een convenant op te stellen over de zorg voor en de omgang met de kinderen nadat jullie uit elkaar zijn. Dit gebeurt ook bij het ontbinden van een huwelijk. Dan wordt een dergelijke overeenkomst getoetst door de rechter en maakt deze deel uit van het echtscheidingsvonnis.

Verschil tussen samenwonen en geregistreerd partnerschap

Een stel dat samenwoont met een samenlevingscontract kan, afhankelijk van wat er in dit contract staat, uit elkaar gaan zonder dat de rechter of een notaris hieraan te pas komt. Heb je een officieel geregistreerd partnerschap dan kan dit door een notaris worden ontbonden en hoef je dus niet naar de rechter. Dit kan echter alleen als er geen minderjarige kinderen in de relatie betrokken zijn. Veel stellen kiezen ervoor om hun relatie ‘officieel’ te maken als er kinderen worden geboren. Op die manier hebben beide ouders de verantwoordelijkheid voor de kinderen en dus ook gelijke rechten als de relatie strandt. Voor welke samenlevingsvorm je kiest is uiteraard een keuze die je samen met je partner moet maken. Dat geldt ook voor het maken van goede afspraken als jullie besluiten om uit elkaar te gaan.