Lezing van Eva Vriend over Het Eiland van Anna bij Van der Velde boeken Sneek

Door: Henk van der Veer Cultuur en uitgaan
Lezing van Eva Vriend over Het Eiland van Anna bij Van der Velde boeken Sneek
Lezing van Eva Vriend over Het Eiland van Anna bij Van der Velde boeken Sneek Foto aangeleverd

SNEEK-Op woensdag 1 mei zal er bij Van der Velde boeken Sneek een lezing plaatsvinden met Eva Vriend. Ze wordt geïnterviewd door Tialda Hoogeveen over haar nieuwste boek Het eiland van Anna.

Eva Vriend is schrijver en historicus en groeide op in de Noordoostpolder. Haar bestseller Het nieuwe land (2012) over de ontstaansgeschiedenis van Flevoland werd genomineerd voor de Brusseprijs en de Libris Geschiedenisprijs. Ook De helpende hand (2016) en Eens ging de zee hier tekeer (2020) werden zeer goed ontvangen. Het laatste diende als basis voor de gelijknamige tv serie over het ontstaan van het IJsselmeer.

Ook haar nieuwste boek Het eiland van Anna kreeg in alle kranten lovende recensies. Het vertelt het verhaal van Schokland, het eiland in de Zuiderzee dat in 1859 na een aantal overstromingen op last van de Nederlandse regering ontruimd werd. Net als in haar eerdere werk baseert Eva Vriend haar boek op historisch onderzoek en interviews. Ze dook de archieven in en voerde talloze gesprekken met de nazaten van ‘Schokkers’, die zich nog diep verbonden voelen met het eiland van hun voorouders. Aan de hand van de geschiedenis van de vissersdochter Anna brengt Vriend het verdwenen eiland weer tot leven. Ze vertelt over ontberingen, overstromingen en de dramatische ontruiming. Het eiland van Anna gaat over wortels, migratie en identiteit, maar bovenal over de zoektocht naar een ‘thuis’. En dat kan ook, zoals bij Anna, een eiland zijn dat allang niet meer bestaat.

Wie: Eva Vriend
Wanneer: woensdag 1 mei, 20.00 uur
Waar: Kruizebroederstraat 36 in Sneek
Entree € 7,50 – reserveren gewenst