Recept: Kerst notenbraadstuk met champignonjus

21 nov 2023, 09:25 Lifestyle
Kerst notenbraadstuk met champignonjus
Kerst notenbraadstuk met champignonjus

Tekst Hannah Zandbergen

Beeld Jennifer Deacon en Lune Brandsema

Lekker én plantaardig eten, dat is waar Jennifer Deacon van Floreer Kitchen voor staat. Speciaal voor de decembereditie van onze krant bedacht ze een feestelijk kerstrecept: een notenbraadstuk met champignonjus. Ze wil mensen laten zien dat je gezonder kunt eten zonder dat je iets mist. “Je voegt juist veel dingen toe: groenten, noten en zaden. Dat zorgt ervoor dat je beter in je vel zit, een gezonder gewicht hebt en je je gelukkiger voelt.” 

Zo’n 25 jaar geleden kwam Jennifer Deacon vanuit Zuid-Afrika naar Nederland en voor de liefde bleef ze hier wonen. Hoewel Zuid-Afrika het vlees- en barbecueland bij uitstek is, was een bezoek aan haar thuisland voor Jennifer juist de aanleiding om vlees te laten staan. “Met mijn gezin ging ik naar Zuid-Afrika voor een bruiloft. Daar aten we zoveel vlees, dat we ons er beroerd door voelden. Thuisgekomen besloten we om een maand lang plantaardig te eten. Dat beviel zo goed, dat ik niet meer terug wilde.” 

Lager cholesterol

Jennifer volgde een opleiding tot vegan chef in Londen. Inmiddels is ze vegan cateraar en geeft ze kookworkshops. “Mijn insteek is wel veranderd: ik ben niet meer honderd procent vegan. Ik eet vooral plantaardig, met veel groente en fruit.” 

Jennifer ondervond ook zelf hoeveel gezondheidsvoordelen dat biedt. “Toen ik net begon met vegan eten, viel ik behoorlijk af. In vlees en zuivel zitten veel slechte vetten die je cholesterol verhogen. Op termijn kunnen deze je aderen doen dichtslibben, wat zelfs kan leiden tot een beroerte of hartinfarct. Door veel groente en fruit te eten, krijg je minder vet binnen en meer vezels. Dan is het niet eens nodig om helemaal met vlees te stoppen.”

Vegan zalm en bietjesbrownie

In haar workshops laat Jennifer zien hoe je bijvoorbeeld gemarineerde ‘vegan zalm’ maakt of in plaats van pulled pork jackfruit (een exotische fruitsoort) kunt gebruiken. “Mensen gaan enthousiast naar huis, omdat ze nieuwe producten leren kennen en veel informatie over gezond eten krijgen. Hoe meer je je erin gaat verdiepen, hoe meer je ontdekt. Calcium kun je bijvoorbeeld veel beter uit groene groente halen dan uit melk. In Aziatische landen drinken ze helemaal geen melk en daar hebben ze gezondere botten dan hier.”

Probeer het eens, wil Jennifer maar zeggen. Tijdens de feestdagen kun je bijvoorbeeld een vleesgerecht vervangen door een extra groentegerecht. Of bak eens iets met groente erin, bijvoorbeeld een brownie met bietjes of cake met courgette. “Dan moet je vooraf niets zeggen, dan is het verrassingseffect het grootst. Vraag achteraf: ‘Vond je het lekker? Wist je dat er groente in zit?’ Het doel is om mensen niet af te schrikken, maar om ze positief te verrassen.”

Dat gaat zeker lukken met Jennifers kerstrecept: een vegan notenbraadstuk met champignonjus. “Dit is een volwaardige vervanger van een vleesgerecht, vol van smaak. Iedereen vindt dit heerlijk en je gasten zullen het vlees echt niet missen!” 

Kerst notenbraadstuk met champignonjus

Recept (voor 8 personen)

Ingrediënten voor het notengebraad

- 180 g kastanjes, gepeld en gekookt (ook kant-en-klaar te koop)

- 150 g walnoten 

- 100 g cashewnoten 

-  100 g gedroogde abrikozen, in tweeën gesneden

-  1 kleine rode ui, fijngehakt 

-  2 grote teentjes knoflook, geplet

-  1 grote wortel, geraspt

-  1 grote pastinaak, geraspt

-  2 grote takjes rozemarijn, fijngehakt

-  klein handje verse tijm, fijngehakt 

-  130 g bloem 

-  135 ml water

-  zout en peper

-  3 salieblaadjes (optioneel)

-  2 eetlepels chiazaad (optioneel)

Ingrediënten voor de champignonjus

- 3 eetlepels olijfolie

-  3 teentjes knoflook, geperst

-  1 grote rode ui, in plakjes

-  375 g kastanjechampignons, in plakjes

-  3 takjes rozemarijn, fijngehakt

-  grote handvol verse tijm, gehakt 

-  500 ml groentebouillon

-  1 1/2 eetlepel tamari 

-  2 eetlepels maïsmeel

-  1 eetlepel cacaopoeder

-  zout en peper

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200° Celsius. Voeg de kastanjes, walnoten, cashewnoten en abrikozen toe aan een keukenmachine en mix tot grove kruimels (ongeveer 1 minuut). Geen keukenmachine? Hak de ingrediënten dan fijn met een mes.
  1. Rasp nu de wortel en pastinaak en hak de knoflook, ui en kruiden (rozemarijn en tijm) fijn.
  1. Voeg in een grote mengkom het notenmengsel, de bloem en fijngesneden rode ui, geperste knoflook, chiazaad, geraspte wortel, geraspte pastinaak, fijngehakte kruiden, flinke snuf zout en peper toe.
  1. Meng alles met je handen voorzichtig door elkaar.
  1. Voeg nu het water toe en druk het samen met je handen tot het volledig gemengd is. Laat dit 10 minuten staan.
  1. Bekleed een broodbakblik met bakpapier en vet in met olijfolie of kokosolie. Plaats 2 of 3 salieblaadjes op de bodem van het blik voordat je het hele mengsel in het blik duwt. Plaats in de oven gedurende 45 minuten op 200° Celsius (ovens variëren, dus houdt het in de gaten). 

Maak ondertussen de champignonjus.

  1. Snijd de ui fijn, snijd de champignons in plakjes en hak de kruiden fijn.
  1. Verhit een kleine pan op middelhoog vuur, voeg de olijfolie, ui, knoflook, champignons, rozemarijn en tijm toe met een snufje zout en bak 5 minuten tot de champignons zacht worden.
  1. Voeg de bouillon, 1 ½ eetlepel tamari en 1 eetlepel cacaopoeder toe en meng door elkaar.
  1. Maak een papje in een beker met een beetje water en het maïsmeel, voeg het papje al roerend toe aan de jus om klonten te voorkomen. 
  1. Laat ongeveer 10 minuten sudderen of tot het de gewenste consistentie heeft.
  1. Doe een zeef boven een kan of mengkom. Giet de jus in de zeef en gebruik een lepel om alle opgevangen ingrediënten aan te drukken om zo veel mogelijk vloeistof eruit te halen. Bewaar de jus voor straks. (De champignons en kruiden kan je bewaren voor een stoofpotje of wegdoen).
  1. Haal het gebraad uit de oven, haal het voorzichtig uit de vorm en laat het 10 minuten rusten (dit is belangrijk om het steviger te maken en beter te snijden). Gebruik bij het snijden een zeer scherp mes.
  1. Serveer met de champignonjus met geroosterde aardappelen en groenten.

TIP

Kun je geen kastanjes vinden, vervang ze dan door walnoten.

Jennifer Deacon