Vernieuwd OK-complex Antonius is groter, moderner en duurzamer

Door: Ynte Dragt Gezond en fit
Vernieuwde OK van Antonius
Vernieuwde OK van Antonius Foto: Antonius / XanneVera

SNEEK - Groter, moderner en duurzamer. Drie steekwoorden die passen bij het nieuwe operatiecomplex (OK) en de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) van Antonius en daarnaast het verschil met de oude kort maar krachtig samenvatten. Na bijna anderhalf jaar bouwen zijn begin september de CSA en vijf nieuwe operatiekamers in gebruik genomen. Op donderdag 14 maart werd in het restaurant van het ziekenhuis gezamenlijk de opening van het nieuwe OK-complex gevierd, samen met alle mensen die betrokken zijn geweest bij de totstandkoming.

“Een hoogontwikkeld operatiecomplex, dat aansluit bij onze ambities op het gebied van kwaliteit, digitalisering en duurzaamheid”, aldus voorzitter Raad van Bestuur Marcel Kuin van Antonius. “Zo voldoen we de komende jaren ook aan landelijke kwaliteitseisen. We zijn niet alleen trots op wat er allemaal is gerealiseerd, maar ook op het feit dat de bouw is afgerond conform onze planning en begroting.”

Regie bij medewerkers
Veel waardering van de bestuurder gaat uit naar het personeel van de OK en CSA, dat zelf de regie heeft genomen in het hele traject. “De bouwcommissies van de OK en CSA maakten zelf de beslissingen en gaven collega’s instructies. Medewerkers van de CSA hebben bijvoorbeeld veel werk verzet om de zeer strakke verhuisdeadline te kunnen halen en mede daardoor zijn zij erin geslaagd om als eerste afdeling over te gaan naar het nieuwbouwgedeelte. Tijdens het hele bouwproces gingen de operaties gewoon door. Dat is een compliment waard. Ook willen we onze waardering uitspreken naar de mensen van het facilitair bedrijf. Ook zij hebben zich ingezet om de bouw in goede banen te leiden”.

Patiëntvriendelijk
De nieuwe OK is een vriendelijke omgeving voor de patiënt. De cliëntenraad heeft een belangrijke rol vervuld in het achterhalen van de wensen van de patiënt. Ruimtes als de holding en de verkoeverkamers zijn bijvoorbeeld ruimer en lichter geworden, waar de medewerkers van Antonius eveneens baat bij hebben. De werkprocessen rond een operatie zijn geoptimaliseerd, waardoor alles een stuk gestroomlijnder verloopt. Dat maakt het prettig werken op de vernieuwde OK en CSA.

Duurzaam
“Op het gebied van verduurzaming zijn grote stappen gezet. De nieuwbouw is nagenoeg volledig gasloos en er zijn moderne technieken toegepast. Bijvoorbeeld bij het gebruik van energiezuinige pompen en ventilatoren, smart LED-verlichting en het hergebruik bedrijfswater. Duurzaam op de nieuwe OK  is bijvoorbeeld ook dat men de ventilatie kan aanpassen. Afhankelijk van de activiteit op de OK wordt er meer of minder geventileerd. Tussen de zwaarste stand bij operaties en de slaapstand wordt 66% aan energie bespaard.

Tijdens de bouw is ook al rekening gehouden met de CO2-uitstoot. Zo zijn er zoveel mogelijk componenten hergebruikt. Daarnaast zijn er veel betonnen delen hergebruikt in de verbouw, zoals de buitenwanden. Ook de bestrating is hergebruikt.

“We kijken terug op een intensieve periode van nieuw- en verbouw, maar zijn tevreden over het verloop van het hele proces. De nieuwe OK en CSA zijn prachtig geworden en als Antonius zijn we trots op wat we gezamenlijk hebben bereikt” geeft Kuin tevreden aan.