Joods monument Sneek vormt Davidster met de zon

0

Sneek- Bij de ingang van het Burgemeester de Hooppark in Sneek staat een kunstwerk als eerbetoon en ter nagedachtenis aan de voormalige Joodse gemeenschap in Sneek. Beeldend kunstenaar Dirk Hakze ontwierp het monument. De constructie en opstelling zorgden ervoor, dat de schaduw van het totale object op de belangrijkste Joodse feestdag, Jom Kipoer, op 18 september 2010 om 13.31 uur een Davidster opleverde. Dat was vanmiddag het geval.

Het ontwerp
Het ontwerp bestaat uit een constructie van een zestal roestvrijstalen buizen, die staan opgesteld op een ronde betonplaat. De constructie en opstelling zorgen ervoor, dat de schaduw van het totale object op de belangrijkste Joodse feestdag, Jom Kipoer, 18 september 2010 om 13.31 uur een Davidster oplevert. Deze Davidster valt exact binnen de begrenzing van de cirkelvormige betonplaat.

Als de ster samenvalt met de ronde betonplaat is er sprake van twaalf lijnstukken. Deze lijnstukken symboliseren de twaalf Joodse stammen. Bovendien wordt het oppervlak van de betonplaat door de geprojecteerde lijnen verdeeld in dertien vlakken. De dertien delen zijn een verwijzing naar de geloofsbeginselen van het Jodendom, zoals die zijn geformuleerd door de filosoof en rabbijn Maimonides.

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend