Column: Nederland opleidingsland

0

Opleiden leidt alleen in de top van de voetbalpiramide geld op. Als aan het eind van deze zomer de balans zal worden opgemaakt door de CFO’s van de betaalde voetbalclubs staat de uitkomst nu al vast.

In Amsterdam gaat de vlag in top. Na het aangekondigde vertrek van Frenkie de Jong zullen talenten als Matthijs de Ligt, Hakim Zyech en Donny van der Beek ervoor zorgen dat de club enorm zal cashen. Ook de Argentijn Tagliafico heeft al aangegeven dat hij vertrekt. De teller zou zomaar kunnen oplopen tot rond de 150 miljoen euro. Ben echt reuze benieuwd wat de beleidsbepalers met deze goudschat gaan ondernemen. Welke speler is te enthousiasmeren om in de eredivisie te spelen op het kunstgras van Emmen,  Heracles of VVV?

Voor het overige deel zal blijken dat de ‘spelerverkopen’ zullen worden aangewend om de begrotingstekorten aan te vullen of investeerders terug te betalen. Het is het lot van een opleidingsland als Nederland. Dichterbij huis kent SC Heerenveen een gitzwarte periode. Na jarenlang wanbeleid is de verkoop van een aantal spelers geen extraatje maar pure noodzaak om het circus draaiende te houden.

Dertig kilometer verderop is het al jaren een kwestie van roeien met de riemen de je hebt. Zolang het nieuwe stadium er niet staat, zal de begroting ongeveer vastliggen op het huidige niveau en zal het moeten komen van het aanstekelijke enthousiasme van Henk de Jong en Sandor van der Heide om spelers te bewegen naar Leeuwarden te komen.

Voetballiefhebbers doen er goed aan de huidige successen van Ajax diep te inhaleren want het kan zomaar weer tien jaar duren voor een nieuwe lichting talenten opstaat. Dat Oranje er beter voor staat dan een jaar geleden is inmiddels wel duidelijk.

Toch moeten we daar niet al te euforisch over doen. Het talent bivakkeert namelijk vooral op het middenveld en centraal achterin. Voorin is en blijft het behelpen. Het duo De Ligt- Van Dijk wordt als een welhaast onneembare vesting gehypet, maar het snelle beweeglijke spel van onze oosterburen leverde onlangs wel gewoon drie tegentreffers op. Dat de spits van Dynamo Minsk of Bate Borisov er niet aan te pas kwam zegt mij niet zoveel. Wat ik ermee wil zeggen is dat het allemaal maar momentopnames zijn en dat er al snel met superlatieven wordt gesmeten in ons land. Maar dat de prestaties van Ajax in de Champions League buitenproportioneel zijn staat wel degelijk vast. Dat de ploeg zich staande houdt tegen Benfica, Real Madrid en Juventus is buitengewoon knap en dan vooral de manier waarop. Nergens is er een punt gestolen.

Laat het de clubs inspireren, ook de ambitieuze amateurs in deze regio, om fors te investeren in de opleiding en laat dat gepaard gaan met een duidelijke visie. Het bewijs wordt geleverd vanuit Amsterdam.

Gerard van Leeuwen

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend