Op en top Waterpoortster Greetje ‘Zus’ Slippens-Poiesz overleden

0

Sneek- De ongekroonde Koaningin fan Sneek, Greetje ‘Zus’ Slippens-Poiesz, is op Paasmaandag overleden op 88-jarige leeftijd. Sinds kort verbleef mevrouw Slippens in woonhuis September in Witmarsum.

Margaretha Nelly (Greetje) Poiesz werd op 12 september 1930 in ‘een gouden wieg’ geboren. Een nakomeling in een gezin van zeven kinderen, vier meisjes en drie jongens. Ze trouwde op 3 februari 1958 met haar grote liefde Rients Antonius (René) Slippens.  Samen begonnen ze een boekwinkel aan de Singel in Sneek. René overleed in 1978 op 49-jarige leeftijd. Ze bleef achter met drie kinderen van 9, 11 en 13 jaar. Het echtpaar wilde net een bedrijf beginnen als scheepsmakelaar. Na het overlijden van René ging Greetje weer fulltime aan de slag in de kraamzorg, waar ze jaren bij het Wit Gele Kruis werkte als adjunct-leidster/docente.

Grote bekendheid genoot Greetje Slippens als ambtenaar van de Burgerlijke Stand, waarmee ze in 1975 begon en pas op 75-jarige leeftijd mee ophield. Ze heeft zo’n 3000 paren in de echt verbonden. Door bovengenoemde functies kende de ene helft van Sneek haar omdat ze de juiste hulp bij bevallingen regelde, de andere helft had ze getrouwd.

Vaste prik was het elk jaar tijdens de Sneekweek: met haar nicht Gerda Lok op en neer naar de Sneekermeer, uiteraard op de Poieszboot.

In 1985 werd Greetje Slippens-Poiesz benoemd tot Waterpoortster van haar geliefde stad Sneek. In 1991 ontving ze een gouden eremedaille in de orde van Oranje Nassau.

Henk van der Veer

 

 

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend