Wethouder Wielinga  reikt Awards voor toegankelijkheid in SWF uit

0

Sneek- In Nederland hebben zo’n 2 miljoen mensen een beperking. Veel van hen lopen dagelijks letterlijk en figuurlijk tegen obstakels aan. Het kan gaan om een simpele drempel voor een deur. Of het gaat om zelfstandig van reizen van A naar B. De toegankelijkheid van openbare voorzieningen wordt beoordeeld door de CIG, de letters staan voor Cliëntenparticipatie Integraal Gehandicaptenbeleid.

Wethouder Gea Wielinga reikte uit naam van de gemeentelijke adviescommissie op het terrein van toegankelijkheid vanmiddag in It Bestjoershûs de ‘awards’ uit aan een zestal horecabedrijven in Súdwest-Fryslân: Hotel van der Valk Sneek, Wok Bolsward, Hotel De Groene Weide Bolsward, Stolp Sport restaurant Sneek, McDonalds Sneek en het Gerechtshof Proeflokaal Sneek.

Deze bedrijven hebben actie ondernomen om hun gebouwen beter toegankelijk te maken voor mensen met een (fysieke) beperking.

In haar toespraak vooraf aan de uitreiking refereerde de wethouder nog even aan haar eigen ervaringen in een rolstoel en het geblindeerd door Bolsward lopen, vorig jaar oktober. Het had een grote indruk op de wethouder gemaakt.

De gemeente zelf kreeg ook twee awards, voor de toegankelijkheid van het Bestjoershûs en het Súdwesthûs. Peter de Jong, projectleider centrale huisvesting van de gemeente SWF nam de bordjes in ontvangst van CIG-voorzitter Rein Brouwer.

Mooi was ook het mini-interview dat Dave Tearney (lid CIG)  met Melle Kuipers had. Melle heeft een verstandelijke beperking en doet dagbesteding op Golfbaan Gaasterland in Nijemirdum. Daar waar Tearney aangaf het best spannend te vinden om voor zo’n groyte groep mensen te praten, vertelde Melle onbevangen over zijn werkzaamheden bij de Golfclub in Gaasterlan. “Al die golfers hebben toch een handicap”, fluisterde een mevrouw in rolstoel vanachter haar hand.

Het is de bedoeling dat de uitgereikte Award-bordjes bij de ingang van de horecagelegenheden, It Bestjoershûs en de It Súwesthûs komen te hangen: “We moeten er voor zorgen dat mensen met een beperking onbeperkt toegang krijgen in alle locaties, waar dan ook!”

Foto’s Henk van der Veer

 

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend