Column: Rust

0

Begin juli werden in een uurtje 452 auto’s, 12 motorrijders en 23 fietsers aangehouden in het dorp Offingawier. Niet door de politie. Dat zou eigenlijk wel moeten, want iedereen rijdt er altijd te hard op die (te) smalle doorgang door het dorp.

De agenten waren echter verkleed als actievoerders. Ze reikten een pamflet uit. En een lief excuus. Iedereen haalde de schouders op. Dus werd tijdens Sneekweek iedereen er geconfronteerd met eigengemaakte vlaggen, die steeds op andere plaatsen werden opgehangen. Creatieve actie. Op de vlaggen staat dat de bewoners van Offingawier gestresst raken van de ambities van de gemeente Súdwest-Fryslân. Weliswaar een sje teveel, maar actievoerders mogen overdrijven.

Offingawier is een forensendorp. Je kunt op de fiets naar je werk in Sneek. Offingawier zou ook kunnen omturnen en net als buurman  Bok een bed en brochje voor de passanten opzetten. Maar de rest van Offingawier wil dat niet. Rust. Geen auto’s.

Ik las het spandoek nog eens. Ambities van de gemeente Súdwest-Fryslân? Zorgen die voor dat er steeds meer verkeer door Offingawier gaat. Dat is veel eerder de fantastische zomer die we hebben. Die zorgt voor veel beweging , maar ook voor meer ondernemingslust in de watersportsector. En dan wordt het in het voorportaal van het Sneekermeer drukker. Dat heeft niets te maken met gemeentelijke ambities.

Even heel eerlijk. Als we naar Grou moeten, eventueel binnendoor naar Wartena; of naar Irnsum en verder naar Akkrum en Terhorne dan pak je de Bûtlânswei. En ja, dan “pak” je dus ook Offingawier, daar moet je doorheen. En op de terugweg nog een keer. Dat is een veel groter probleem dan iets meer druk in de zomermaanden en teveel drukte tijdens de Sneekweek. Het is een structureel probleem.

De ambitie van de oude gemeente Sneek was indertijd die weg afsluiten voor dat sluipverkeer. Deden ze samen met Boarnsterhim. Offingawier bloeide op. Rustdorp. Nieuwe meningen zorgden weer voor de verbinding. Al mag je er maar 60, hij wordt veel gebruikt. Friezen sluipen.

De ellende van Friese mienskipkes als Offingawier is, dat je altijd weer op de weg naar de volgende mienskip ligt.

Eelke Lok

 

 

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend