Column: Lekker vakantie…toch?

0

Sandra en Dirk hadden zich vooraf allebei erg op hun welverdiende vakantie verheugd. Ze wilden er alles uithalen, want een vakantie vliegt immers voorbij.

Eenmaal op de plek van bestemming bleek echter dat ze hele verschillende wensen en verwachtingen hadden. Hierover in gesprek komen en rekening met elkaar houden lukte niet. Vele discussies, verwijten en teleurstellingen waren het gevolg.

‘Dirk wilde voortdurend van alles ondernemen en verwachtte van mij dat ik steeds mee ging,’ vertelt Sandra achteraf aan een vriendin, ‘net een drill-instructor, echt wat een onrust. Terwijl hij best weet dat ik graag in de zon lig of een boek lees. Ik heb me zo aan hem geërgerd, ik ben er nog steeds boos over.’ Op datzelfde moment spuit Dirk zijn gal tegenover een vriend. ‘Ik werd gek van Sandra haar lamlendigheid. Ze was niet in beweging te krijgen, had nergens zin in en was ook niet over te halen. Dan moest ik maar alleen gaan was haar oplossing. Sporten en dingen ondernemen vind ik leuk en werkt ontspannend voor mij. En dat had ik nodig na een zwaar jaar. Dat weet Sandra heel goed. Ik voel me nu ook helemaal niet uitgerust. Dat neem ik haar wel kwalijk, want ik moet straks weer vol aan de bak.’

Een vakantie kan een heerlijke tijd zijn om lekker te ontspannen, uit te rusten en samen leuke dingen te doen. Echter regelmatig barst op vakantie de spreekwoordelijke bom. Uit onderzoek blijkt dat het aantal echtscheidingen na de zomerperiode aanzienlijk toeneemt!

Dirk en Sandra besluiten samen hulp te zoeken bij een relatietherapeut, want ondanks de tegenvallende vakantie en het feit dat ze op het moment erg van elkaar balen, willen ze elkaar niet kwijt.

Tijdens de gesprekken heb ik hen gevraagd hoe ze hun eigen wensen in de relatie met elkaar bespreken. Al snel wordt duidelijk dat Dirk en Sandra elkaar in het drukke dagelijkse leven steeds meer uit het oog zijn verloren. Ze hebben beiden veel van hun tijd en aandacht buitenshuis besteed en doen zelden nog leuke dingen samen. Hun communicatie is mede daardoor steeds stroever gaan verlopen. Daarnaast was Dirk oververmoeid op het moment dat de vakantie begon. Dit is een bekende risicofactor.

Praktijk Bogaard in Sneek is een kleinschalige praktijk voor individuele psychotherapie, psychiatrie en relatie en gezinstherapie. Daarnaast zijn we gespecialiseerd in het behandelen van jeugdigen en hun ouders. De praktijk wordt enthousiast gerund door Esther en Pieter-Jan Bogaard. Wij bieden een breed aanbod aan therapieën en stemmen de behandeling zorgvuldig op uw wensen af.

www.praktijkbogaard.nl
www.relatietherapie.frl

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend