Column: Tour de Politique

0

Als het aan gedeputeerde Sander de Rouwe van het CDA ligt moet de provincie Fryslân zich hard maken om de Tour de France hier naartoe te halen. Het mag ook wat kosten. Er wordt namelijk niet gekeken op een miljoentje of meer of minder. Alleen al de onderzoekskosten, waaronder een (snoep) reisje naar de Tour en, later deze zomer, naar de Vuelta a España, kosten al een slordige twee ton. Wat de etappe zelf betreft gaan bedragen in de rondte van meer dan vijf miljoen euro. Samen met zijn christendemocratische vrinden Joop Atsma en Marcel Wintels, beide “gezegend” met een KNWU achtergrond zal het in Atsma’s tuin weer een gelobby van jewelste worden tijdens de aanstaande profronde van Surhuisterveen. En geloof me, als mensen van een dergelijk kaliber en hun forse netwerk zich volledig inzetten om zo’n prestigeklus binnen te harken dan moeten de leden van Provinciale Staten van zeer goede huize komen om zoiets tegen te houden. Als de ego’s gaan opspelen is politiek wisselgeld veelal het ultieme breekijzer waarmee de zo gewenste eeuwige roem wordt behaald. ”De man die de Tour naar Fryslân haalde…..” jaja, met gemeenschapsgeld dat veel beter besteed kan worden. Zeker ook in de sport in deze regio. Eenzelfde investeringsbedrag kun je veel beter in (infra)structurele voorzieningen steken, maar dat is uiteraard minder sexy.

Dat nota bene De Rouwe, de man van de uitspraak “De NUON- gelden hebben ons vertroeteld en vertroebeld”, het initiatief heeft genomen mag best wel opvallend genoemd worden. De revenuen van dergelijke evenementen worden, zo leert de geschiedenis, namelijk per definitie rooskleuriger geschetst dan in werkelijkheid blijkt. Achteraf valt het nooit mee. Dat in tegenstelling tot het kostenaspect. Vrijwel altijd zijn er onverwachte, niet ingecalculeerde overschrijdingen. De overheid, ook de provinciale, heeft wat dat betreft bepaald geen onkreukbaar trackrecord. Vijftig miljoen voor Thialf, met als resultaat maar liefst 0,3 seconden tijdwinst op de 500 meter mag gerust dik betaald genoemd worden. Zeker voor een sport die, als we enkele insiders in de sportmarketing mogen geloven, op zijn laatste benen loopt indien er niet geïnnoveerd wordt.

Ik zie de ronkende verhalen alweer voor me. Zes uur televisie betekent gekapitaliseerd een miljoen, Drommen Spanjaarden, Fransen, Kazachen en Italianen zullen Fryslân naar aanleiding van de beelden bezoeken. Hup, weer twee miljoen op de balans. Jongens we houden er geld aan over!!

Het blijft een kwestie van opletten: politici die zich profileren door middel van sport bij internationale evenementen. Het is van alle tijden. Julius Caesar had het tweeduizend jaargeleden al door. Brood en Spelen houden het gepeupel rustig. Poetin spijkert een stadion van naar schatting negenhonderd miljoen euro in elkaar ter meerdere eer en glorie van het nieuwe, expanderende Rusland. De Europese eensgezindheid om het circus te negeren en niet bij te wonen bleek weer eens uiterst fragiel. Het koningspaar van onze geroemde zuiderburen, Filip en Mathilde, stonden pontificaal naast Poetin’s trekpop Dmitri Medvedev en die glibberige FIFA-baas Gianni Infantino. Emmanuel Macron en de Kroatische president Kolinda Grabar mochten zelfs naast Vladimir himself op het ereterras plaatsnemen.

Zouden Sander, Joop en Marcel al vochtig dromen van Tourbaas Christian Preudhomme en Bernard Hinault samen met hen op het podium naast de finish op het Zaailand? Of wordt de finishstreep, geheel toevallig, ergens in Bolsward of Surhuisterveen getrokken?

 

 

 

 

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend