Column: Klein

0

De gemeente Súdwest-Fryslân gebruikt te veel flexibele krachten. De klacht van (een deel van) de gemeenteraad. Loopt de gemeente over de (loon)begroting heen? Nee. Wordt het werk goed gedaan? Ja. Waar zeuren die lui dan over. De gemeente is groter geworden om een volwassen ondernemer te kunnen zijn. Laat ze dat dan ook zijn. Het werk moet gedaan worden. Soms is er geen werk, en dan vreten die vaste mensen uit hun neus. Gezeik dus.

Laat ons dus diep gelukkig zijn dat er hier geen Partij voor de Dieren in de gemeenteraad zit. Wel in Leeuwarden. Ze riepen het gemeentebestuur daar tot de orde voor het  reclame maken voor het open kampioenschap palingroken in Baard. Want de paling is een beschermde vis, zeggen ze. Nou misschien daar, maar wij eten ze hier  lekker op. En Ferd Crone mag niet eens meer bitterballen serveren.

Politiek is een speelbal geworden van dit soort (bij)zaken. Dat komt omdat er geen enkele structuur meer in de gemeenteraden zit. Je kon als mens wel wat bedenken indertijd, maar in de fractie van een grote partij lag je ook zo weer onder de tafel. Bovendien zat de wethouder erbij en die zei gewoon keihard “ jo hâlde jo de bek!”. Tegenwoordig stappen ze direct uit de fractie, vormen een eigen fractie en kunnen alles wat ze bedenken zomaar op tafel smijten. Of ze halen de paling er af.

Het maakt de politiek tot een voor de volgers een verwarrend geheel.  De gemeenteraad van Groot Sneek bestaat uit 10 partijtjes. Zes daarvan hebben slechts één, twee of drie zetels. Ze zouden samen nog wel sterk kunnen zijn, maar ze kunnen niet met elkaar door dezelfde deur. Dat is overal zo. Maar wat wil de Nederlandse regering: subsidie voor regionale en lokale partijen. Mensen worden  beloond voor het feit dat ze niet binnen een partij willen discussiëren. Alles wordt ingewikkelder en daar krijg je krijg dan ook nog centen voor.

Maar het was de PvdA die dat flexibele werk eruit wil hebben. Dat waren we in Súdwest nog vergeten, maar dat is ook een kleine partij.

Eelke Lok

 

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend