Column: Bolsward

0

Op Pinkstermaandag is Bolsward het centrum van de wereld. Dan komen en gaan daar duizenden fietsers. Die zouden veel beter de andere 364 dagen van het jaar de Elfstedentocht kunnen fietsen, maar het is gezelliger uren in de rij te staan. Vooruit dan maar.

Andere jaren sliep Bolsward daarna weer in. De stad heeft eind vorige eeuw nog even heftig geprotesteerd, omdat de 92 jaar oude zuivelschool naar Leeuwarden verhuisde in ruil voor het opheffen van it Frysk Orkest. Daarna hebben we nooit meer van Bolsward gehoord.

In de Leeuwarder Courant zeiden de Bolswarders onlangs dat ze erg groggy waren door de gemeentelijke herindeling, toen hun gezag in Sneek ging zitten. Maar het is andersom. Door de herindeling hebben de Bolswarders zich gerealiseerd dat ze zelf wat moesten doen.

Dat leerden ze van de dorpen die ook aan Sneek waren toegevoegd. Die kunnen dat wel. Lieten dat onlangs zien: de Littenseradeelster vloot zorgde er voor dat de schoolnorm wat werd opgevijzeld, zodat zij hun scholen kunnen behouden. De vraag is wel of nu een paar eerder opgeheven scholen ook hadden kunnen blijven bestaan, maar daar hoor je niemand over. Dat zal dus wel niet.

Bolsward ziet dat dorpen met eigen initiatief hun plaats verwerven. En dat de dorpen die niks doen, slaperig krimpen. Bolsward ging dus aan de slag. Maakte een sportnota waarin het woord samenwerking dominant is. Er komt straks beerenburg uit de watertoren. De provincie helpt met een jaar de weg om te leggen, maar dan is er ook een rotonde bij de Westergoawei. Het oude gemeentehuis wordt een cultureel geheel. Er is een centrumplan. Veel inwoners vonden de fontein die in het kader van culturele provinciestad op het Broereplein zal worden gebouwd, daar misstaan. Te groot. De Bolswarders hebben nu bedacht dan het plein maar aan te passen aan de fontein.

Er zijn nog veel meer dingen verzonnen. Overal moet de vinger van de gemeente nog in. Het zou die gemeente sieren om heel snel ja op alles te zeggen. Dan weten we ook dat ze oprecht zijn als ze zeggen dat de mening van de inwoners het allerbelangrijkste is.

Eelke Lok

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend