Column: Welk juridisch jasje past jouw bedrijf het beste?

0

Welk juridisch jasje past jouw bedrijf het beste?

 

Als je een bedrijf start is het belangrijk om goed uit te zoeken welk juridisch jasje daar het beste bij past. Ook als je bedrijf van ‘startup’ naar ‘scale-up’ gaat kun je er beter maar even bij stilstaan.

Jij bent in principe vrij om zelf de juridische vorm van je bedrijf te kiezen. Tenzij je bijvoorbeeld investeerders hebt, die eisen stellen aan de juridische vorm van je bedrijf. Zulke investeerders willen bijvoorbeeld meedelen in de winst, maar het ondernemersrisico bij de ondernemer laten. Qua juridische vorm hoort de besloten vennootschap, kortweg de bv, hier het beste bij.

De meest voorkomende juridische vormen voor een bedrijf zijn: de eenmanszaak, de vof en de bv. Bij een eenmanszaak is er juridisch gezien eigenlijk geen scheiding tussen jou als ondernemer en je bedrijf. Om een eenmanszaak te starten, hoef je alleen je bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Bij een vof zijn er twee of meer ondernemers, die samen het ondernemingsrisico dragen. De afspraken kunnen worden vastgelegd in een vennootschapsakte bij de notaris. De bv is een vorm die zowel door één als door meer ondernemers gebruikt kan worden. Van de drie genoemde bedrijfsvormen biedt alleen de bv de deelnemende partners bescherming tegen ondernemingsrisico’s. Een bv kan alleen ontstaan door een akte bij de notaris.

De juridische vorm van je bedrijf bepaalt hoeveel en welke belasting jij en je bedrijf moeten betalen. Voor sommige bedrijven is het voor de belastingen gunstig om als eenmanszaak te starten en later door te gaan als bv. De vorm van je bedrijf is niet in beton gegoten en je kunt later altijd een andere vorm kiezen als jou dat beter uitkomt. Voor zakenpartners die samen spannende ondernemingsplannen hebben, is een bv weer meer geschikt.

Er zijn juridisch veel mogelijkheden voor ondernemers. En het is belangrijk dat je goed geïnformeerd, de beste keuze maakt. Je Netwerknotaris helpt je daar graag bij.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend