Iris Kroes in Theaterconcert Thús belofte

0

Iris-Kroes-ThusSneek – Het is al laat op dinsdag 27 februari 2024. Het is gezellig in de touringcar van Amsterdam naar Sneek. Tja, het Concertgebouw, het Metropole-orkest én Iris Kroes in topvorm. Die kans heb je niet iedere dag. Zeker niet nu ze vanwege haar internationale carrière nog maar weinig in Nederland optreedt.

Veel mensen die precies 10 jaar eerder haar concert in Sneek bijwoonden zitten in de bus. Leuk dat het Atrium deze trip heeft georganiseerd!

Op die donderdag in 2014 zag je al dat Iris “het” had. De kaartverkoop viel een beetje tegen waardoor het concert werd verplaatst van het Theater naar de intieme Noorderkerkzaal. Iris was toen nog maar 21, ze durfde de intimiteit van deze zaal toen nog niet echt te “pakken”, maar genoten hebben we wel.

Ze speelde met een strijkerskwartet, door Iris de vioolmeisjes genoemd. Maar op ons maakte vooral pianist/bandleider Reinout Douma indruk. Subtiel als het moest, virtuoos als het kon, uitgesproken als het mocht. Op aangename wijze gaf hij leiding aan de vioolmeisjes, de bassist en de drummer.

Leuk dat Reinout er nog steeds bij is en vanavond de muzikale leiding had in het Concertgebouw!

Destijds in Sneek hadden wij de indruk dat Iris nog een beetje zocht naar haar eigen repertoire en dat ze de “kunst van het weglaten” te weinig toepaste. Soms had het iets subtieler, zachter, gevoeliger, intiemer mogen zijn, de sfeer leende zich ervoor. We hoorden toen echter in haar nieuwe repertoire al de weg die ze ging inslaan.

Dat ze de harp nog maar weinig gebruikte vanavond in Amsterdam verbaast ons niet; in Sneek zagen we al dat dit instrument een minder prominente rol speelde dan haar bijnaam “harpmeisje” je zou laten vermoeden.

Trots als ze was op haar nieuwe clip “Never coming back”, liet ze deze na de pauze zien en stelde de makers ervan voor die ook in de zaal zaten. De persoonlijke touch voelden we toen ze trots en vertederend vertelde dat haar harplerares in de zaal zat. Leuk en “eigen” was het Sneker achtergrondkoortje (ontstaan tijdens een workshop van Iris in het Atrium) dat een nummer mee mocht zingen.

De mix van eigen nummers en covers voelde aangenaam aan. De “geleende” nummers (van Borsato tot Armin van Buren, van Adele tot Cher, van Michel Fugain tot Stevie Wonder) voorzag ze van een eigen interpretatie waardoor er een zekere spanning werd opgeroepen. Ons spraken (toen, in 2014) de eigen, en dan vooral de nieuwe, meer ingetogen nummers, het meeste aan. Je kon duidelijk het verschil horen tussen het nieuwe repertoire en haar vroegere werk.

Maar al met al gaf Iris ons met Thús destijds een genoeglijke avond waarin ze volop liet zien wat ze in haar mars had: een belofte voor de toekomst.

Zó: de bus is bijna in Sneek, iedereen die ingedommeld was wordt langzaam maar zeker wakker. Onder de indruk van een talentvolle zangeres, trots op het feit dat ze het zover geschopt heeft én dat wij de eerste stappen van haar lange weg mee mochten maken in 2014 in Sneek.

Nu zit Iris alweer in haar privéjet, destijds stond ze in het Atrium handtekeningen te zetten op de tourposters. Wát een carrière!

Bijna Thús…

CCP.

Reageren op deze recensie? Stuur een mail naar ccp@grootsneek.nl

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend