CDA Friese Meren – kiezersbedrog

0

protestnaamFieseMeren-ofSneek – In de nieuwe gemeente De Friese Meren heeft het college, bestaande uit FNP en CDA gekozen voor verfriezing van de gemeentenaam De Friese Meren tot ‘De Fryske Marren’ als de nieuwe gemeentenaam. In de peiling die gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvond koos een kleine meerderheid van de burgerij voor de Nederlandse versie van de naam.

Dit is een voorbeeld in optima forma, hoe partijen eigen belangen laten prevaleren en de mening van de burger gewoon platweg aan hun laars lappen. Dat de FNP een Friese naam wil is legitiem, alhoewel het aan de kant schuiven van de uitkomsten van een onderzoek, waarin de meerderheid van de burgers aangeeft een Nederlandse naam te willen, dat niet is.

Maar wat het CDA presteert is een regelrecht staaltje kiezersbedrog van de bovenste plank, waarmee een partij zich volledig ongeloofwaardig maakt. Prachtige beloften tijdens de verkiezingscampagne waarin het CDA zich fel voorstander toonde van de huidige gemeentenaam ‘De Friese Meren’. Voorman Frans Veltman onderbouwde dit tijdens het slotdebat op 11 november in Joure met een nadrukkelijke verwijzing naar de ondernemersbelangen.

Maar de CDA’ers waren nog niet zeker van het pluche, of de partij maakt aan de onderhandelingstafel een soepele, maar weinig elegante draai 180 graden de andere kant uit.

Draaikonten en doordrammers, oftewel het CDA en FNP, dat er blijkbaar zonder problemen overheen stapt dat de naamsverandering (recreatie)ondernemers in een isolement brengt, de mening van de burger negeert en dat deze actie ook nog eens zo’n slordige 4 ton euro kost. Daar maak je vrienden mee, demonstreer je je geloofwaardigheid en betrouwbaarheid en verklein je de afstand tussen burger en politiek. De ondernemersverenigingen pleiten begrijpelijkerwijs voor een referendum over deze kwestie.

De protestpagina op Facebook ‘STOP De Friese Meren met geld verkwisten’ telt inmiddels meer dan 1000 likes.

Gelukkig dat het gras bij de buren niet altijd groener is. Hebben ze de mooiste gemeentenaam van Friesland, spoelen ze het kind met het badwater weg. Maar dat is een bekend verschijnsel, dat kennen we in SWF ook. Dit gedrag heeft ook een negatief effect in de bredere zin van het woord op de geloofwaardigheid van het CDA en de FNP in regionaal, provinciaal en landelijk verband. En zelfs op de politiek in het algemeen.

Wim Walda

 

 

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend