Een bruisend Sneek willen we allemaal!

“Snekers moeten weer trots zijn op hun stad”
“Snekers moeten weer trots zijn op hun stad” Foto: Ynte Dragt


Tekst en beeld: Ynte Dragt

De autoluwe proef in Sneek die in januari is ingegaan heeft heel wat teweeg gebracht in de Waterpoortstad, onder zowel inwoners als ondernemers. Toch is er een gemeenschappelijke factor; iedereen is begaan met de stad en we willen allemaal een vitale, gastvrije en bruisende binnenstad, waar iedereen altijd welkom is. Zeker nu het watersportseizoen voor de deur staat.

Uit reacties van ondernemers blijkt dat ze weer met de blik vooruit willen. Achter de schermen wordt er dan ook hard aan gewerkt om gezamenlijk tot overeenstemming te komen, maar wel met de achterliggende gedachte dat er een plan komt dat voor iedereen werkbaar is. De betrokken partijen zijn het er wel over eens dat de negatieve lading over de autoluwe proef niet goed is voor het imago van Sneek en zeker niet de bovenhand mag krijgen. Niemand is er bij gebaat als mensen wegblijven vanwege negatieve publiciteit. Dat het beter kan, daar is men zich van bewust en daar wordt samen met gemeente Súdwest-Fryslân ook voortdurend op gestuurd.

Autoluwe proef is geen doel op zich

De gemeente zelf wil daarom snel aan de slag met de toekomstvisie voor de binnenstad van Sneek, waaronder plannen voor de herinrichting van het stadscentrum. Belangrijk is dat deze plannen ook duidelijk aan de inwoners worden uitgelegd. Bij Vereniging Ondernemend Sneek (V.O.S.) juichen ze dit toe.

Tijdens de raadsvergadering van 14 maart jongstleden werd de vraag al gesteld, waarom de gemeente niet eerst is begonnen met een herinrichtingsplan. Dan was beter weerlegbaar geweest hoe de autoluwe proef hierin past. De autoluwe proef is immers geen doel op zich, maar juist een middel om Sneek gastvrijer te maken. Jan Gerbrand Krol, binnenstadmanager van de V.O.S., is het hiermee eens. Volgens hem is het een politieke keuze geweest eerst te starten met de autoluwe proef.

Ervaringen meenemen in toekomstvisie

De gemeente heeft bewust voor deze volgorde gekozen, laat men op het gemeentehuis weten, zodat ze ervaringen uit de proef kunnen meenemen in het uitwerken van een visie voor de binnenstad. De openbare ruimte in het historische centrum is beperkt en het gemotoriseerde verkeer is alleen maar toegenomen. Als het lukt om het gemotoriseerde verkeer in de binnenstad terug te brengen, ontstaat er ruimte om de binnenstad aantrekkelijker te maken voor inwoners en bezoekers.

Krol: “Deze proef wordt door ons als V.O.S. kritisch gevolgd en voortdurend gemonitord op bijvoorbeeld bezoekersaantallen. Maar ondanks alle discussie mogen we niet vergeten dat Sneek gewoon een prachtige stad is. Met autoluw werken we nu aan een veilige binnenstad, en daarnaast willen we een stad waar iedereen welkom is, bruisend, gastvrij en vitaal. Dat moeten we weer meer gaan uitdragen, vooral nu het toeristenseizoen voor de deur staat.”

Welkom in Sneek

Om dat kracht bij te zetten komen er binnenkort grote welkomstborden bij de toegangswegen. Belangrijk daarbij is dat bezoekers weten waar ze gratis en op loopafstand van het centrum kunnen parkeren. Want een goede bereikbaarheid is cruciaal voor het centrum van Sneek en dat is dan ook een van de speerpunten voor de komende tijd. 

Alles ís trouwens gewoon bereikbaar, alleen is er behoefte aan een duidelijkere verwijzing naar parkeerplaatsen. Je kunt in Sneek bijvoorbeeld op meerdere plaatsen gratis parkeren, namelijk in de Waterpoortgarage (voorheen Boschpleingarage), het Normandiaplein en een deel van het parkeerterrein Theater (voorheen Veemarktterrein). Alles op loopafstand van het centrum. De gemeente past de bebording daarop aan en komt met looproutes van de grotere parkeerterreinen naar het centrum. Er is een flyer gedrukt waar alle parkeerplaatsen staan vermeld. Daarin wordt ook de autoluwe proef uitgelegd. Winkeliers krijgen een setje van deze flyers.

Voldoende vermaak en veel te zien

Volgens de V.O.S moeten nu snel de eerste stappen worden gezet voor een toekomstbestendige binnenstad. Niet alleen met meer groen op openbare ruimtes, maar ook Sneek profileren als watersportstad. Dat is tenslotte ons DNA. Een mooie stad om te winkelen en te verblijven, een stad met veel historie en met een breed scala aan aansprekende evenementen.

Jan Gerbrand Krol legt uit, dat de V.O.S. voor de korte termijn nu bezig is met meer street-art/muurschilderingen in de stad. Verder zijn er plannen om de onderkant van de bruggen te verlichten, hetgeen zorgt voor meer sfeer in de stadsgrachten tijdens de avonduren. Krol: “We willen mensen langer kunnen vasthouden als ze de stad bezoeken. Dan moet je zorgen voor voldoende vermaak en dat er veel te zien is.”

Trots zijn op de stad

"Een terrasje pakken of genieten van de talrijke evenementen. Gewoon lekker shoppen met je vriendinnen in een van de gezellig drukke winkelstraten van Sneek. Daar stond de stad al bekend om en dat kan natuurlijk nog steeds", meent Krol. "Snekers moeten weer trots zijn op hun stad, en dat ook naar buiten toe uitdragen."

Volgens een van de ondernemers die we spraken heeft Sneek een zeer divers winkel- en horeca-aanbod. “Wist je dat consumenten shoppen nog altijd een van de allerleukste uitjes vinden? Even een winkel binnenlopen, het contact, een advies, voelen, proeven, jezelf verwennen. Iets waar bijvoorbeeld online shoppen nooit tegenop kan. Wees dus van harte welkom in gastvrij Sneek."

Prins Hendrikkade deels autoluw
Oversteek Oosterdijk zonder autoverkeer
Zomerevenement: Grachtenconcert
Drukke binnenstad op koningsdag
Gezellige terrassen in de  Sneker binnenstad
Terrassen goed bezet in de Sneker binnenstad