Column: “Ik wil van die streepjescode op mijn buik af”

0

Striae, stretchmarks of te wel striemen op de 5 B’s.  Striae zijn lijnvormige strepen die ontstaan door het oprekken en inscheuren van het onderhuids bindweefsel. Ze zijn vaak rood/paars en verkleuren na jaren naar wit. Deze strepen bevinden zich vaak op benen, billen, bovenarmen en soms borsten en buik (de 5 B’s). Wanneer een kind een groeispurt krijgt, kunnen ze ook op de rug zichtbaar worden. Striae ontstaat bij 70% van de meisjes tussen de 10-16 jaar en bij bijna 50% van de zwangere vrouwen. Ook mannen, die in korte tijd een grote gewichtstoename ondergaan, lopen een risico op striae. Het ontstaan van striae is voor een groot deel erfelijk bepaald en ze vermoeden dat hormonen ook een rol spelen.

Toen ik zwanger was, werd ik door leveranciers, overladen met potten crèmes, die deze zwangerschapsstriemen zouden kunnen voorkomen. Crèmes die striae voorkomen bestaan echter niet. Hoe jonger de huid, hoe groter het risico op striae. Ik was 38 jaar en maakte me daarom niet veel zorgen.

De cliënt die van z’n “streepjes code” af wilde had in een jaar tijd een behoorlijke gewichtstoename doorgemaakt als student. Op dat moment zie je de scheurtjes nog niet. Na de groeispurt verslapte de huid en werden ze, tot zijn ergernis, zichtbaar.

Hij werd 3 keer behandeld in 3 maanden tijd, met de non-ablatieve ResurFX laser. Deze laser verwarmt kleine kolommetjes huid die later worden afgestoten en waarbij nieuw collageen wordt aangemaakt. De huidstructuur wordt gladder en strakker. De striae is minder verheven of “ribbelig” en de kleur verbeterd!

Afgelopen zomer durfde hij na 6 jaar weer met ontbloot bovenlichaam te zwemmen. Nu is het ideale seizoen om op streepjes te jagen!

Patrice van Schuppen | www.vanschuppenhuidtherapie.nl

 

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend