Column Praktijk Bogaard oktober 2017

0

Drempelvrees

Tegenover me zit Jorien, een zenuwachtig ogende jongedame van net 16 jaar. Wanneer ik haar vriendelijk vraag waarvoor ze bij me komt, kleurt ze rood en schieten de tranen in haar ogen. ‘Ik wil hier helemaal niet zijn’ begint ze, ‘maar ik kan niet meer.’ ‘Wat bedoel je?’ Ik kijk haar vragend aan. ‘Ik ben vet moe, maar slapen lukt niet en het is zo druk in mijn hoofd met alles wat ik nog moet. Ik wil alles graag goed doen, maar dat lukt me niet, ik overzie het niet meer. Ik voel me steeds onzekerder en denk vaak dat anderen negatief over me denken. Het er thuis over hebben helpt niet. Maar ik kan het ook niet meer alleen. Dat is mijn decaan met me eens. Hij drong erop aan dat ik hulp zocht. Een klasgenoot van mij is vorig jaar bij u geweest. En zij vond het hier wel oké.’

Jorien valt even stil en kijkt me onzeker aan.
‘Wat knap dat je gekomen bent, begin ik. Dat je hebt durven toegeven dat het alleen even niet lukt. Goed dat je er bent.’ Jorien glimlacht voorzichtig even en lijkt zich een beetje te ontspannen.

De drempel voor adolescenten om hulp te zoeken lijkt hoog te zijn. Vaak hebben ze wanneer ik ze spreek al langere tijd met klachten rondgelopen. Geworsteld, zich rot, anders en alleen gevoeld… Natuurlijk moeilijke momenten, verwarrende emoties, onzekerheden; ze horen bij ieders leven. Daarvoor hulp inschakelen is vaak niet nodig. Maar wanneer de klachten aanhouden en je welzijn en ontwikkeling echt in de weg staan, wacht dan niet te lang.

Je verhaal delen met een onafhankelijk niet oordelende professional kan helpen. In het begin zijn contact maken en ervaren of de zogenaamde ‘klik’ er is belangrijk. En wanneer het vertrouwen groeit, wordt er samen gekeken naar de behandelmogelijkheden en wordt er een plan gemaakt om mee aan de slag te gaan. Je hoeft het als jeugdige niet alleen te doen.

Praktijk Bogaard in Sneek is een kleinschalige praktijk voor individuele psychotherapie, psychiatrie en relatie- en gezinstherapie. Daarnaast zijn we gespecialiseerd in het behandelen van jeugdigen en hun ouders. De praktijk wordt enthousiast gerund door Esther en Pieter-Jan Bogaard. Wij bieden een breed aanbod aan therapieën en stemmen de behandeling zorgvuldig op uw wensen af.

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend