Jong talent plaatst zich op Friese voorronde Kunstbende voor landelijke finale

0

Sneek- Met het winnen van de Friese regionale voorronde van Kunstbende hebben acht creatieve jongerenacts zich zondag 24 maart gekwalificeerd voor de landelijke finale van de talentenwedstrijd, deze zomer in Amsterdam. Bijna 200 deelnemers van 13 tot en met 18 jaar uit heel Friesland namen het binnen de muren van Cultuur Kwartier Sneek tegen elkaar op in de categorieën Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal en Theater.

De eerste plaatsen, en daarmee de tickets voor de finale, werden in de wacht gesleept door: Floor Kooistra (Expo, Heerenveen), Janna Stieglis (Film, Ried), Escape (Dans, Leeuwarden), Iris Dicke (Taal, Leeuwarden), De Flora (Theater, Leeuwarden), GSTRN (Muziek, Engwierum), Berit (Fashion, Sleen) en Next Beat (DJ, Hindeloopen).  

De deelnemers vertoonden hun kunsten op podia bij Kunstencentrum Atrium, Poppodium Bolwerk en in de Noorderkerk van Theater Sneek, waar in de wandelgangen fanatiek werd opgewarmd en geoefend voor de optredens. Jury’s met experts uit het veld beoordeelden de inzendingen. De top-drie in elke categorie werd beloond met uiteenlopende prijzen, waaronder masterclasses, coachingssessies, optredens, vrijkaartjes en fotoshoots.

Kunstbende wordt sinds 1991 gehouden en is bedoeld om de creativiteit van jongeren te stimuleren en talent te ontwikkelen. De Friese voorronde wordt jaarlijks georganiseerd door projectbureau Akte2 (onderdeel Cultuur Kwartier Sneek) en Keunstwurk. Voor de  vijfde keer op rij was Cultuur Kwartier Sneek zondag de gastheer. De Friese voorronde trok circa duizend bezoekers.

Landelijke finale
De acht Friese winnaars komen zaterdag 29 juni uit op de landelijke finale: het Kunstbende Young Creators Festival in Westergasfabriek Amsterdam. Daar gaan zij in hun categorie de strijd aan tegen de winnaars van de andere twaalf regionale voorrondes. Voor wie ook in Amsterdam eerste wordt, liggen er mooie prijzen klaar, zoals optredens het HollandDance Festival, Mysteryland, de Zwarte Cross en Oerol of een expositie in het Stedelijk Museum Amsterdam. Daarnaast zijn alle winnaars van de landelijke finale te zien in de What’s Happening Area op Lowlands.

Bekende oud-winnaars van Kunstbende zijn onder anderen: Trijntje Oosterhuis, Janne Schra, Douwe Bob, Claudia de Breij, Martin Garrix, Stefano Keizers en Abdelkader Benali.

Manon Talman, projectleider Kunstbende Friesland: “Ik kijk terug op een zeer succesvolle editie met mooie winnaars. De kwaliteit van de inzendingen was hoog en de jury’s hadden het moeilijk, zeker ook die van Expo. We gaan nu met de winnaars een coachingstraject in zodat we extra goed voor de dag komen in Amsterdam.”Uitslag Friese voorronde Kunstbende 2019

Dans
1e prijs:                        Escape, 15 jaar, Leeuwarden
2e prijs:                        Marije, 16 jaar, Stiens
3e prijs:                        The Message, 13 jaar, Leeuwarden

DJ
1e prijs:                        Next Beat, 16 jaar, Leeuwarden
2e prijs:                        Lizz V, 15 jaar, Makkum
3e prijs:                        DJ Svenergie, 16 jaar, St. Jacobiparochie

Expo
1e prijs:                        Floor Kooistra, 18 jaar, Heerenveen
2e prijs:                        Shelley Wiersma, 18 jaar, Hoevelaken
3e prijs:                        Jonah Kracht, 18 jaar, Bolsward

Fashion
1e prijs:                        Berit, 15 jaar, Sleen

Film

1e prijs:                        Janna Stieglis, 15 jaar, Ried

Muziek
1e prijs:                        GSTRN, gemiddeld 17 jaar, Engwierum
2e prijs:                        Annanazz, gemiddeld 17 jaar, Leeuwarden
3e prijs:                        Mellifluence, gemiddeld 17 jaar, Dokkum

Taal
1e prijs:                        Iris Dicke, 13 jaar, Leeuwarden
2e prijs:                        Ingrid van der Meer, 16 jaar, Gorredijk
3e prijs:                        Julian Rinsma, 16 jaar, Leeuwarden

Theater
1e prijs:                        De Flora, 16 jaar, Leeuwarden
2e prijs:                        Rinske Dolstra, 15 jaar, Dronrijp
3e prijs:                        Goochelaar Lucas, 14 jaar, Heerenveen

Foto’s: Annemarie van der Reijden en Simone Postma

 

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend