Lezing ‘Van bedstee tot kastenwand’ in Museum Hindeloopen

0

Hindeloopen – Het is ongetwijfeld het meest dominante fenomeen, waar we dagelijks mee worden geconfronteerd. Ons interieur! We onderhouden het, richten het in, laten zien wie we zijn en ook een beetje wat we hebben. Interieurs zeggen iets over de bewoners, de tijden waarin ze geleefd hebben en hun omstandigheden. Het is een onderwerp van alle tijden. Iedereen heeft er verstand van, bemoeit zich ermee en heeft er ook nog een mening over.

In de zeventiende en de achttiende eeuw kon geen enkel deftig Fries huis het stellen zonder een modieuze bedstede- of kastenwand. Achter zo’n vaak fraai bewerkte houten wand konden functionele zaken als slaapplaatsen, kasten, door- en opgangen effectief en harmonieus worden weggewerkt. Bovendien bood de wand gelegenheid om met kostbare bedgordijnen en beddengoed te pronken en was de bovenrand dé plek om kostbare voorwerpen van aardewerk en porselein uit te stallen.

De lezing geeft een overzicht van de ontwikkeling van de beschotwand in het Friese interieur, met speciale aandacht voor de Zuidwesthoek. We krijgen een beeld van hoe onze voorouders in het verleden vorm gaven aan hun hang naar een comfortabele woninginrichting. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de invloed die ontwikkelingen in het buitenland op het uiterlijk van deze wanden hadden.

Prof.dr. Johan de Haan is bijzonder hoogleraar op de leerstoel Toegepaste kunsten en kunstnijverheid aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Hij publiceert regelmatig over kunst- en interieurhistorische onderwerpen en is o.m. voorzitter van de Raad van Advies van de Stichting Interieurs in Fryslân.

Zondag 22 januari, 15.00 uur, Museum Hindeloopen

Het is niet meer mogelijk te reageren

Deel dit met een vriend