Focus in het Bolwerk Sneek

0

Sneek -Focus mag gerekend worden tot de shortlist van beroemdste bands die Nederland heeft voortgebracht  in de eerste helft de jaren zeventig. Met een volstrekt unieke vorm van progressieve rock manifesteerde Focus zich als het succesvolste en meest gewaardeerde exportproduct van de vaderlandse popmuziek. Op 14 mei komt Focus voor het eerst in tweeënhalf jaar weer naar Het Bolwerk, om maar liefst twee sets te spelen.

Sinds het begin van de nieuwe eeuw is Focus terug van lang weggeweest. De hoofdzakelijk instrumentale hits ‘Hocus Pocus’, ‘House Of The King’ en ‘Sylvia’ hebben zich echter als tijdloos bewezen. Daarom wordt ook nu weer tot ver over de Nederlandse landsgrenzen opgetreden. Dat Nike de originele versie van de wereldhit ‘Hocus Pocus’ gebruikte in een commercial ten tijde van het WK voetbal in 2010 heeft hier in niet geringe mate aan bijgedragen.

Albums als ‘Moving Waves’, ‘Focus 3’ en ‘Hamburger Concerto’ staan te boek als monumentaal, maar ook het laatste wapenfeit met nieuw materiaal getiteld ‘Focus X’, bewijst dat we nog steeds met een eigenzinnige band te maken hebben. Het album, voorzien van een ontwerp van kunstenaar Roger Dean (o.a. bekend van zijn werk voor Yes), is in een topbezetting tot stand gekomen. De ‘nieuwe’ gitarist Menno Gootjes wordt als vervanger van Jan Akkerman in binnen- en buitenland geroemd en niet voor niets, zijn gitaarspel is fabuleus. ‘Our music is evolution, not revolution’, zei oerlid Thijs van Leer ooit over de muziek van Focus. Die evolutie is weer in volle gang.

Focus is bijvoorbeeld een van de grootste inspiratiebronnen van vooral Scandinavische metalbands. Grote namen als Opeth en Enslaved dragen Focus op handen. Niet voor niets stond Focus afgelopen april als enige Nederlandse headliner op Roadburn 2015. Focus is een band die niet stilstaat en naast een ouder, ook zeker een jonger publiek van muziekliefhebbers zal aanspreken.

  • Zat 14 MEI 2016
    • FOCUS
    • Zaal open 21.00 uur / vvk € 14,- zaal € 17,50

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend