FSM krijgt uniek schilderij van Sneker kunstenaar

0

SNEEK – Dankzij een ruimhartige schenking hangt sinds kort in het Fries Scheepvaart Museum te Sneek een uniek schilderij. Het is vervaardigd door de Sneker glas- en kunstschilder Eyse Ates Ruytenbach. Hij schilderde zijn “Landschap met herberg” in 1680. Van Ruytenbach is maar een heel klein oeuvre bekend.

Vanwege de ouderdom, het feit dat het gaat om een van de weinige – minder dan tien zijn er bekend – werken van een schilder die uit Sneek afkomstig is én het feit dat het gaat om een schenking, is dit een topaanwinst voor het museum.

Eise Aetes Ruytenbach werd in 1656 geboren in Sneek. Hij kwam uit een echte familie van glasschilders, want zijn vader en grootvader beoefenden dit ambacht. Zelf werd hij ook glasschilder. Eise trouwde in 1686 met het Sneker meisje Stijntje Melchers. Helaas duurde hun huwelijk niet lang. Eise stierf en 1692, zijn vrouw was toen al overleden.

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend