Recensie: Heksen, de musical – Muzt – Theater Sneek

0

2014-04-06 Heksen Muzt 2Sneek – Muzt is de musicalopleiding van Kunstencentrum Atrium. Onder leiding van een gepassioneerd team (docenten, ouders, stagiaires) werken ze het hele jaar aan hét hoogtepunt: de musical in hún Theater Sneek. Apetrots kan Sneek (en omstreken) zijn op wat Muzt neerzet in “Heksen, de musical”.

Deze Nederlandse versie van de beroemde Broadway-productie “Wicked” is een eigen productie van Muzt en het team van Cultuur Kwartier Sneek. En wat voor één!

2014-04-06 Heksen Muzt 7

Alles: arrangementen, licht, geluid, decor, techniek, kleding, grime, spel, zang, coördinatie, regie, PR, zelfs het drukwerk, was van professionele kwaliteit. Heksen, de musical, werkt met 2 casts: wij zagen de premiere met cast A.

Wicked (premiere in New York in 2003) gaat qua verhaallijn vooraf aan het beroemde boek “The Wizard of OZ” van Frank L. Baum uit 1900. The Wizard ging als musical in NY in premiere in 1939 maar is bij ons vooral bekend als de film “The Wiz” uit 1978 met Michael Jackson en Diana Ross. Ken je de Wizard dan herken de je de karakters uit Heksen/Wicked.

2014-04-06 Heksen Muzt 5

Tot zover de geschiedenis, terug naar Theater Sneek. Ingeleid door Dorothy (uit de Wizard, een rol van Janne Landsman) met de prachtige jazzstandard “Over the rainbow” ontspint het verhaal zich. Een prachtig sprookje met veel symboliek.

Qua inhoud is het niet een simpel verhaaltje (tip van uw recensent: lees vóór de voorstelling het programmaboekje). Schrijver Gregorie Maguire heeft namelijk een rijke fantasie en is vooral bekend van zijn voor volwassenen bewerkte vertellingen van klassieke kinderverhalen waarvan Wicked er één is.

2014-04-06 Heksen Muzt 3

Over de (op het podium!) groen geboren Elphaba (complimenten voor Mayra Hondema) en de rijke Galinda (een glansrol van Ilja de Boer).

Over een tovenaar, apen, een professor, een bok, clowns (leuke kostuums!), soldaten en andere illustere karakters.

Over intriges, onvoorwaardelijke liefde, tegenpolen die elkaar afstoten en aantrekken, geheimen, tovenarij, dierenliefde, een uit de lucht vallend huis, principes, onderdrukking, zwaartekracht, emoties en oprechtheid.

2014-04-06 Heksen Muzt 14

Dat alles met indrukwekkende decorvondsten, een uitgekiende belichting en zelfs traditionele Indonesische Wajang (schimmenspel)-effecten.

Het perfectionisme straalt er van af, met wat ons betreft twéé hoogtepunten (zonder de rest van de voorstelling hiermee teniet te doen): het aanstekelijke en frivole “Weergaloos” (met een sterrol voor de “tovenaar van OZ”, Jelmer Engelaar) én het publieks-afscheid van de totale cast aan het eind van de voorstelling.

Aandoenlijk was het om getuige te mogen zijn van de emotie én de ontlading van de talentvolle acteurs tijdens de staande ovatie.

2014-04-06 Heksen Muzt 13

Aanstekelijk enthousiasme besmette het publiek als getuigen van een gedenkwaardige voorstelling van Frieslands beste musicalopleiding. En: dat alles in het mooiste theater van de provincie!

Hoezo trots?

U kunt “Heksen de musical” nog zien op zondag 13 april (2 voorstellingen) en dinsdag 15 april.

CCP.

Reageren op deze recensie? Stuur een mail naar ccp@grootsneek.nl

 

 

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend