Recensie – NNO loves Abba in Theater Sneek

0

abba1Sneek – NNO loves ABBA, 4 april 2014, Theater Sneek (uitverkocht). Bouwbedrijf Friso is net gebeld door directeur Ben van der Knaap, er moeten reparaties worden verricht aan het dak van het Theater; het ging éráf gisteravond!  ABBA: een songfestival-ééndagsvlieg werd een hitmachine zonder weerga. In eerste instantie door de culturele elite verguisd, maar langzamerhand alom gewaardeerd. Op een avond als deze zie je wat hun muziek met mensen doet: het maakt blij, gewoon gelukkig. Zó’n avond. Maar ook het feest der herkenning, zóveel hits.

Het Noord Nederlands Orkest had er zin in. Onder schitterende retro-verlichting gooiden ze “hun haar los”. Soms smooth swingend, dan weer gevoelig ingehouden om op te bouwen naar een climax van klanken. Maar ook dampende rock, een gierende gitaar, een funky fingerpickende bas en strakke ritmes.

abba2

Een eenheid, fascinerend om bij aanwezig te zijn. Dirigent Conrad van Alphen inspireerde, stimuleerde en stuurde zijn troepen. De diepgang van de ABBA-nummers kwam prachtig uit de verf door de schitterende arrangementen van Tom Trapp.

En dan de zangeressen. Janneke Brakels speelde een thuiswedstrijd als ex-zangeres van de Bogerman Big Band. Vooral in het gevoelige, “One of us “ (één van de hoogtepunten van de avond met intieme strijkers en een prachtige koperblazers), kwam haar tere stem prachtig uit de verf. Na de pauze opende ze met een verrassende Friese versie van “The day before you came”

Ze hoeft zich er niet voor te schamen dat ze qua zang, expressie en podiumpersoonlijkheid enigszins achterbleef bij de zussen Suzanne en Monique Klemann, voormalige protégés van “his royal badness” Prince en internationaal gepokt en gemazeld met hun band Loïs Lane. Een verrassende, maar perfecte, keuze om deze prachtige dames voor dit project uit te nodigen. Het klopte; ze waren ABBA.

Monique, zet de nummers qua zang neer, Suzanne vult het vocaal aan en heeft de expressie en Janneke maakt het plaatje helemaal compleet. Ondersteund door pianist/zanger Christan Grotenbreg vormen ze een ABBA-waardige eenheid.

De vocalisten imiteerden geen ABBA-maniertjes maar stonden er in hun eigen stijl. Het plezier en de spontaniteit van zowel het orkest als de solisten droop van dit optreden af, het eerste in een serie van drie.

De heerlijke hits, de aangename atmosfeer van het Theater, het fantastische NNO met prima solisten, het enthousiaste publiek: alles klopte.

Na de pauze is er (bijna) niet meer op stoelen gezeten, behalve dan door het orkest. Van voorste rij tot op balkon.. uit volle borst werd er meegezongen en er werd gedanst!

Het toetje? Tijdens de na-borrel had het Theater een DJ in de foyer geposteerd, het feestje ging nog even door. Het bleef nog lang gezellig aan de Westersingel…

  • Arrangementen Dirigent Conrad van Alphen
  • Zang Janneke Brakels | Monique Klemann | Suzanne Klemann
  • Toetsen | Zang Christan Grotenbreg
  • Gitaar Joost Vergoossen
  • Lichtontwerp Nico de Rooij
  • Regie Natasja Lammers

CCP.

Reageren op deze recensie? Dat kan! Stuur een mail naar ccp@grootsneek.nl

 

 

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend