Recensie – Sonneveld the Musical

0

sonneveld_sceneSneek – Sonneveld, de musical, 6 november in Theater Sneek, aantal toeschouwers: ± 400.

Ik schrijf stukjes. Verhaaltjes over theaterstukken, muziek en andere voorstellingen. Maar soms wens ik dat ik als scenario-schrijver geboren was. Als je dan ook nog de gave hebt, zoals Pieter van de Waterbeemd, om een verhaallijn neer te zetten zoals hij heeft gedaan in de musical Sonneveld: nou, dan mag je niet mopperen.

Het verhaal begint aan het eind van Sonnevelds leven (Tony Neef in bloedvorm), in het ziekenhuis. Hij heeft net, in de auto, een hartaanval gehad. Een liftster (Cindy Bell) die hij net had opgepikt brengt hem naar het ziekenhuis. Vervolgens trekt zijn leven, op geniale wijze aaneengeregen, voorbij. Van de moeizame relatie met z’n vader, tot z’n homoseksualiteit, van de spanning tussen z’n minnaars Friso en Huub (Thomas Cammaert en Jan Elbertse) tot de bijzondere relatie met Conny Stuart (Mariska van Kolck). Maar ook de worsteling met zichzelf, de spanning om te presteren, onzekerheid, het gemis van z’n moeder, geldlust, arrogantie en z’n heimelijke kinderwens die hij projecteert op zijn nichtje Joantine (Sandra Jonkman) komen aan bod.

Een overdadig podium? Nou nee, we keken naar een ingenieuze opeenvolging van scenes die naadloos in elkaar overvloeien in een minimalistisch decor, de kunst van het weglaten. Slechts een aantal rechthoekige, hangende objecten, subtiel gebruik van toneeldoeken en perfect lichtgebruik, aangevuld met enkele attributen, schepten de sfeer. Het fantastische zang- en acteerwerk deed de rest. Soms uitbundig, soms ingetogen, dan weer intiem en “klein”.

Het, gedurfd, expliciet tonen van de mannenliefde kwam teder over. De driekoppige band, drummer Richard Veltman speelde een thuiswedstrijd, omringde deze bijzondere voorstelling als een maatpak. De entourage van dit mooie theater is het toefje slagroom op de taart. Het welkom door de “portier”, de aangename sfeer die de medewerkers en vrijwilligers scheppen. Waar zie je nog dat de bediening na de voorstelling in de foyer de borrelende nagenietende bezoekers trakteert op heerlijke bitterhapjes? En dat voor een woensdagavond in november… waar waren jullie?

CCP  (reacties kunt u sturen naar ccp@grootsneek.nl )

 

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend