Toeristenbelasting bij veel gemeenten graaitax

1

camping-pasveerDen Haag – Het Rijk moet ingrijpen bij de toeristenbelasting. Wat VNO-NCW en MKB-Nederland en Gastvrij Nederland betreft gaat deze melkkoe van de gemeenten snel ter ziele. Dit jaar verwacht het CBS dat gemeenten 162 miljoen euro ophalen en dan zal het bedrag van de toeristenbelasting ruim eenderde hoger zijn dan in 2008. Vaak is niet duidelijk waar het geld heen gaat.

De inmiddels in veel gemeenten torenhoge toeristenbelasting (tot wel zes euro per persoon voor een overnachting in hotel, camping of in jachthaven) zijn een probleem voor zowel toeristen als ondernemers. Toeristen zijn een steeds groter gedeelte van hun vakantiegeld kwijt aan belastingen, terwijl zij daar vaak niets voor terug zien. In meer dan 80 procent van de gemeenten worden toeristen aangeslagen zonder dat hier een herkenbare prestatie tegenover staat.

En Súdwest-Fryslân?

Daar bedraagt de toeristentax slechts 1€ per persoon per overnachting. En  dat is te overzien. Daar staat tegenover dat de gemeente erg veel geld aan het toerisme besteedt. Laat onverlet dat ondernemers nog steeds als kassier voor de gemeente optreden en daar een aparte boekhouding van bij moeten houden. Aan de andere kant beschikken de meeste ondernemers al over een boekingsregister op basis waarvan de afdracht vrij gemakkelijk te herleiden is. Een negatief gevolg van die verschillende tarieven is dat het recreëren in eigen land een vervelende bijsmaak begint te krijgen.

1 reactie

  1. Daan Wiggermans op

    Ik ben samen met partner eind augustus 2 dagen in Sneek. Hiervoor heb ik een hotelovernachting geboekt bij v.d. Valk. Ik krijg hiervoor een uiteraard een te betalen rekening. In die rekening is een bedrag toeristenbelasting opgenomen voor 2 personen ad € 177. Is dit een gebruikelijk bedrag?

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend