Wijnoogst Bordeaux 2011 niet geweldig

0

Volgens wijnboer Ilja Gort, momenteel druk in de weer met de wijnoogst op zijn Ch(aa)teau la Tulipe de la Garde, wordt 2011 geen goed wijnjaar. “Het is nog te vroeg om een definitief oordeel te vellen, maar het ziet er niet best uit. ‘Pas une grande année’, zoals mijn bedrijfsleider Paul Bordes het uitdrukt. Dat is uitzonderlijk, want wijnboeren zeggen zoals bekend van elk jaar dat het een ‘Grande Année’ is.

‘On manque des tannins’, we komen tannines tekort, dat is wat ik hoor en ook proef.” Aldus de Nederlandse wijnboer in Bordeaux. “Dankzij een zonnig voorjaar begon de vruchtzetting vroeg. Maar door een zomer met te weinig zon, rijpten de druiven onvoldoende. ‘Aout fait le mout’, zeggen ze hier, augustus maakt de most, maar in aout bleef de zon weg en inderdaad: veel druiven zijn niet goed rijp. Door die vroege vruchtzetting zijn de druiven nu al aan het eind van hun levenscyclus, ze worden niet rijper, dus langer laten hangen heeft geen zin, we moeten wel oogsten. De rijpheid bij ons op Ch(aa)teau La Tulipe is aanvaardbaar tot goed, ik zou zeggen een 7,5 en dat schijnt voor heel Bordeaux te gelden.

Behalve voor onze buren in St.Emilion waar het aanzienlijk slechter is. Veel ‘triëren’ (sorteren) is wat wij nu doen. Alle onrijpe trossen gaan rigoureus de afvalbak in. En ‘saigneren’, sap weg laten lopen uit de cuves om de resterende most geconcentreerder te krijgen. Van dat afvalsap vinifiëren we een tweede wijn, maar is zo kwaad nog niet, dat vormde immers ooit de basis van de succesvolle la Tulipe rosé. Het moreel onder onze Hollandse plukkers is gelukkig meer dan goed. Ze werken als tijgers, dus we krijgen de hele oogst mooi op tijd binnen en we hoeven niet, zoals veel van onze buren, een noodoogst te doen met de machine. Ik denk dat we de daardoor, en door het feit dat we in de lente veel druiven hebben weggeknipt, de kwaliteit van 2011 op een acceptabel niveau kunnen houden. Het goede nieuws is dat we Bordeaux 2011 meteen mogen drinken, want het wordt zeker geen bewaarjaar.” Aldus een ‘redelijk tevreden’ Ilja Gort.

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend