Foto-expositie Antonius: Tot uw dienst

0

Sneek 15 september 2011 – Van 19 september tot 1 december staat de baliefunctie van het Antonius ziekenhuis in Sneek centraal in een fototentoonstelling die is samengesteld door de werkgroep historie. De geschiedenis van functie en vormgeving van balustrade, loket, toonbank, balie, desk en receptie voor bezoekers, patiënten en personeel van het Antonius Ziekenhuis Sneek. Een leuke, herkenbare en interessante overzichtsexpositie van de balie in de breedste zin van het woord.

Natuurlijk zaten er al vanaf 1903 ijverige nonnen de inschrijvingen en patiëntenadministratie te verrichten, maar je zag hen niet (op de foto’s) want zij zaten in een kamertje in stilte hun werk te doen. Pas in 1934 komt in het ziekenhuisarchief de eerste foto voor van twee nonnen die achter hun bureaus zitten te werken. Op de voorgrond is een open houten hekwerk te zien, zodat de nonnen benaderbaar waren voor het stellen van vragen en inschrijvingen. Heden ten dage ziet men de balie in deze vorm nog terug in de rechtszaal.

In de loop der decennia ondergaat de balie een metamorfose wat betreft model, omvang, speelsheid en kleur. Maar ook de baliefunctie maakt een enorme ontwikkeling door, hierin spelen de komst van de computer, verdere automatisering en eisen van overheidswege, een grote rol.

Nieuw is dat het nu mogelijk is om expositiefoto’s na te bestellen. Hiervoor zijn formulieren bij de schrijftafel en gastenboek aanwezig. Een expositie die u zeker niet mag missen. U vindt de expositiegang op de begane grond, achter de liften in de gang naar het Stiltecentrum en de toegang is vrij. Dagelijks geopend van 08.00 tot 20.00 uur.

 

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend