GPTV – 15 jaar commerciële TV in Fryslân

0

HARLINGEN – GPTV bestaat deze week 15 jaar. Daarom een Jubileumuitzending. In 1996 maakte een wijziging van de Mediawet het mogelijk om regionale commerciële televisie te maken. Nieuwsnet Noordwest, de voorloper van GPTV, was al sinds 1989 een populaire zender in de gemeenten Harlingen Franekeradeel en het Bildt. De opening van de Visserijdagen in Harlingen was het startsein van de eerste regionale commerciële televisiezender in Nederland. Nova kwam zelfs naar Harlingen om de start van de kleinste commerciële van Nederland te verslaan.

De impact van de nieuwe zender was groot in NW-Friesland. Vanaf het eerste begin was het politienieuws met in deze regio een topper. De politie loste een groot aantal zaken op dankzij de dagelijkse oproepen op GPTV. Het Politienieuws werd zelfs genomineerd voor de landelijke Politie-innovatieprijs. Na een aantal jaren kwam er een einde aan deze samenwerking, toen de politie reorganiseerde en justitie invloed wilde uitoefenen op de dagelijkse uitzendingen. GPTV ging grote uitdagingen niet uit de weg. Toen de Harlinger gemeenteraad het cultureel centrum Trebol wilde sluiten, kwam GPTV met een computer-animatie van een nieuw Trebol én pakte de renovatie zelf op. Trebol werd op 16 april 1999 geopend als Studio Trebol. Een aantal jaren geleden is het pand, waarin de GPTV studio nog steeds gevestigd is, verkocht om volledig te focussen op de verdere uitbouw van GPTV.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=bIGfmASsyCA]

Die uitbouw kreeg vorm toen GPTV de frequenties van kabelkrant NieuwsTV overnam. De intocht van Sinterklaas in Sneek op zaterdag 18 november 2007 was de eerste stap naar GPTV in heel Friesland. GPTV is nu te zien in alle Friese gemeenten via de kabel van UPC, Ziggo, KabelNoord en Glashart.
Ruim 212.000 kabelaansluitingen. Dat betekent dat ruim 465.000 mensen dagelijks naar GPTV kunnen kijken. Naast de ruim 3300 films op het GPTV Youtube-kanaal. Of de videostream die door kijkers via internet op de hele wereld wordt bekeken.

Groot Sneek wenst jullie nog een heleboel succesvolle jaren toe. Bedankt voor de prettige samenwerking en hopend op een voortzetting de komende jaren. Gefeliciteerd.

Wim Walda

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend