Literair diner met Klaas Jansma als voorgerecht

0

SNEEK / WORKUM – Op 19 november discussieert razende reporter Klaas Jansma in Nij Mariënacker te Workum met belangstellenden over het boek "De grote zaal". Daarna genieten de gasten van een Fries getint driegangen diner.

In het kader van Nederland Leest organiseren Bibliotheken Súdwest Fryslân twee literaire diners. Het diner op 13 november in Sneek is vrijwel uitverkocht, voor Workum zijn nog volop kaarten verkrijgbaar.

Nog tot 19 november is het Nederland Leest. Inmiddels zijn vrijwel alle exemplaren van De grote zaal weggegeven. Dat betekent dat meer dan een miljoen Nederlanders in het bezit zijn van de roman van Jacoba van Velde. De grote zaal verscheen in 1953 en werd een ongekend succes, het is één van de meest vertaalde Nederlandstalige boeken.

De roman gaat over de oude Geertruide van der Veen die op een dag wakker wordt in een bed op een ziekenzaal. Maar hoe is zij daar gekomen? Wanneer herinneringen aan een beroerte langzaam boven komen, vermoedt zij dat zij naar een verpleegtehuis is gebracht. Terwijl Geertruide terugkijkt op haar leven en zich angstig afvraagt wat er komen gaat, vertelt haar in Parijs woonachtige dochter Helena háár verhaal. De pers rekende De grote zaal destijds “zonder overdrijving tot de belangrijkste naoorlogse Nederlandse romans.”

Wie De grote zaal gelezen heeft, kan concluderen dat er in de ouderenzorg de afgelopen decennia veel verbeterd is. Toch bleven ook zaken onveranderd. Stof voor discussie. Klaas Jansma, auteur en bekend van Omrop Fryslân bleek tijdens het literair diner vorig jaar een fantastische gespreksleider. Wie dit bijzondere literaire diner niet wil missen, reserveert kaarten op ontdekdebieb.nl, in de bibliotheek of door een mail te sturen naar diner@bswf.nl.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend