Brulboeiorgel brult op IJsselmeer bij Stavoren

0

hoite_pruiksma_componist_brulboeiorgelSTAVOREN – Het brulboeiorgel van de Friese dirigent en componist Hoite Pruiksma krijgt woensdag 6 oktober zijn doop in het IJsselmeer bij Stavoren. Zo meldt de Telegraaf. Het instrument bestaat uit zeven boeien met zeven verschillende tonen, zo zei Pruiksma vrijdag. Het geluid wordt


geproduceerd door de wind en de golfslag. „Deze muziekinstallatie is het tegenovergestelde van dat je in een bepaald ritme moet zitten”, aldus de musicus.

Pruiksma bedacht het instrument jaren geleden al eens. Hij wilde in de muziek reageren op de natuur. „In Friesland wordt theater en muziek veel in de buitenlucht gespeeld, zonder dat de buitenlucht daar echt bij betrokken is. Als het bij de brulboeien hard waait dan maken ze harder geluid, waait het zachter dan is het geluid ook zachter. Er is altijd harmonie.”

{youtube}SIvkIeiWKLU{/youtube}

Van 6 tot en met 9 oktober laat het instrument zijn eerste klanken in het openbaar horen. Pruiksma zal dan het orgel bedienen door af en toe een boei en dus een toon uit te zetten. Het is de bedoeling dat het orgel daarna ergens aan de IJsselmeerkust komt te liggen, zodat mensen er altijd naar kunnen luisteren.

De provincie Friesland heeft een subsidie van 200.000 euro gegeven voor de bouw van het orgel. (bron: De Telegraaf )

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend