Veel activiteiten Monumentendag Sneek

0

Martinikerk-doorkijkjeSNEEK – Op zaterdag 11 september 2010 vindt Open Monumentendag plaats in Sneek. Deze dag wordt al vanaf 1987 georganiseerd in Nederland en vindt jaarlijks op de tweede zaterdag van september plaats. Tijdens deze dag worden monumenten gratis voor het publiek opengesteld,


zodat niet alleen het exterieur, maar het ook het interieur van monumenten te bewonderen valt.

Open Monumentendag 2010 heeft als thema “De smaak van de 19e eeuw”. Dit betekent dat dit jaar uitgebreid aandacht wordt besteed aan de architectuur en aan het eten uit de 19e eeuw. Het is een eeuw met twee gezichten: enerzijds technologische vernieuwingen tijdens de industriële revolutie en anderzijds het teruggrijpen naar eerdere bouwstijlen. Het is een combinatie die voor heel wat verrassende monumenten heeft gezorgd en waarvan er een aantal op 11 september voor publiek opengesteld worden.

Zo zijn er diverse panden opengesteld die in de 19e eeuw zijn gebouwd, zoals de Sint Martinuskerk en de Doopsgezinde kerk. Een bijzonder pand is het Gerechtsgebouw aan de Marktstraat. De architect van het pand, P. Rollema, ontwierp in 1839 het Gerechtsgebouw. In vergulde letters staat er boven de ingangspartij: ‘IUS SUUM CUIQUE’ (Voor ieder het hem of haar toekomende recht).

Kom tijdens Open Monumentendag de binnenkant bekijken van dit bijzondere pand. Architect Rollema was ook de architect van de voorgevel van het pand waar vanaf de 19e eeuw Weduwe Joustra in gevestigd zit. Het winkelinterieur ademt nog dezelfde sfeer uit als voorheen. Over het typisch Snekers drankje Weduwe Joustra Beerenburg is een expositie in het pand te zien. Een beperkt aantal gratis aardewerken flesjes met dit drankje wordt tijdens Open Monumentendag uitgedeeld aan de bezoekers. Kom snel, want op is op!

In het kader van het thema van Open Monumentendag wordt ook een bijzondere lezing georganiseerd. Christianne Muusers (neerlandica en culinair historica) vertelt hoe gekookt en gegeten werd in de 19e eeuw. Haar lezing wordt afgesloten met een proeverij van kleine gerechtjes uit deze periode. Aanmelden is niet nodig, maar vol is vol.

Tijdens de dag zijn er diverse rondwandelingen en rondvaarten. Stadsgids Harm Rozenberg organiseert een rondwandeling langs de winkeltjes en pandjes waar de Snekers vroeger hun voedsel kochten. Monumentenambtenaar Arnold Blikman leidt u tijdens zijn wandeling langs de bouwwerken van de architect A. Breunissen Troost. Johannes de Wit voert u mee met zijn open IJlster praam door de stadsgrachten rond het Sneker stadshart. Natuurlijk zijn ook dit jaar weer andere bijzondere monumenten opengesteld. Zo is het ook dit jaar weer mogelijk om de dakruiter van de Martinitoren te beklimmen en worden er speciale rondleidingen gegeven in het stadshuis.

Het volledige programma is te vinden op de internetsite van de gemeente www.sneek.nl en in de brochure die tijdens de dag gratis wordt uitgedeeld.

Tot ziens tijdens Open Monumentendag 2010!

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend