Harlingen vol adrenaline voor Visserijdagen

0

visserijdagen_harlingenHARLINGEN – In Harlingen stijgt de bloeddruk van alle organisatiecomité’s voor de Visserijdagen op dit moment tot een torenhoog niveau. Met alleen vandaag nog om de puntjes op de i te zetten, is het weer reuze spannend. Woensdag gaat het los, met een


opening door Tim Douwsma en Nienke, kinderbraderie, opening reuzenrad, standwerkers, kortom te veel om op te noemen.

Wij geven u een kort overzicht van het programma op de Rommelhaven, voor het gehele zeer drukke programma kunt u de website van de Visserijdagen raadplegen.

WK Wrikken

Donderdagavond 26 augustus vindt in de Rommelhaven te Harlingen weer het Wereldkampioenschap Wrikken plaats. Wrikken is een manier om een roeiboot met één riem voort te bewegen, en dit vergt veel oefening en kracht.
Bij voldoende belangstelling is er een afzonderlijke klasse voor vrouwen. Dus dames: meld je aan! De eerste ronde, begint om 19.30 uur. Er wordt gewrikt in vletten van de Zeevaartschool. De eerste prijs bestaat uit Eeuwige Roem, een paar klompen en de nieuwe wisseltrofee. De tweede en derde prijs zijn een pond paling of een zijde zalm. Inschrijven tot uiterlijk 18.00 uur bij visrestaurant ” De Tjotter” op de Rommelhaven.
Wees er snel bij, want er kunnen maximaal 24 wrikkers meedoen!

Klompzeilwedstrijden

Op vrijdagmiddag 27 augustus worden in de Zuidoostersingel vanaf 14.00 uur weer de traditionele Klompzeilwedstrijden gehouden. De inschrijving is van 12.30 – 13.30 uur in de Bootbouwerij Hoffmann op de Rommelhaven. Daarna gaan we met zijn allen in optocht achter de muziek aan naar het wedstrijdwater aan de ZO Singel. De muziek wordt verzorgd door Loek van der Heide.
De wedstrijden worden in drie klassen gezeild en gaan alle drie om de snelste klomp. De eerste is voor de jeugd van de groepen 7 en 8 van de basisscholen en wordt gezeild met de officiële Harlinger Klomp (eenheidsklasse). De tweede klasse staat open voor alle leeftijden. Ook hier wordt gezeild met uitsluitend de officiële Harlinger klomp.
De derde klasse is een vrije klasse.
De prijzen worden rond 16.00 uur uitgereikt door de Burgemeester.
Pas op ! Ook dit jaar weer wordt in het belang van een eerlijke wedstrijd, streng de hand gehouden aan de ‘bouwvoorschriften’ !

Grote Sluis Concert

Vrijdagavond 27 augustus begint om 20.30 uur het traditionele Groote Sluis Concert. Dit jaar zal het dek van het zeilschip ‘Tres Hombres’ als podium dienen voor een heel bijzondere groep: Laduraya. Wilma Paalman ( zang en cello), Patrick Votrian (trombone) en Marcel van der Schot (accordeon) vormen een hechte eenheid met een uniek geluid. De muziek varieert van ingetogen melodieën tot opzwepende ritmes die zo uit de Balkan, uit Mediterrane streken of uit het Berlijn van de jaren twintig lijken te komen. Laduraya is ieder jaar op Terschellings Oerol te zien. Een sprankelende show vanaf het dek van een groot zeilschip in de sfeervolle omgeving van de oude sluis en de fraai verlichte brik staan borg voor een onvergetelijke ervaring. De ” Tres Hombres” komt rechtstreeks van Sail Amsterdam naar Harlingen en zal rond het middaguur aankomen.

Zeilende Handelsvaart

Zaterdag 28 augustus zal het om de Rommelhaven weer zoemen van allerlei activiteit rond de oude visserij, de traditionele scheepvaart en de ambachten die daarmee verbonden waren.
Het centrale thema is dit jaar de Zeilende Handelsvaart. In de grote sluis ligt Tres Hombres: een zeilschip zonder motor dat het afgelopen jaar onder andere met hulpgoederen naar Haïti is geweest. Het komt nu met goederen uit het Caribisch gebied in Harlingen en neemt hier aardappelen in voor Rotterdam. Ook heel bijzonder is de aanwezigheid van het recent gebouwde houten skûtsje Aebelina, dat Friese streekproducten komt afleveren. Bij het laden en lossen wordt historisch materieel gebruikt.
Het nieuwe Harlinger skûtsje ‘ STAD HARLINGEN ‘ ligt afgemeerd in de Rommelhaven, evenals enkele historische zeilende vissersschepen. DE kans om kennis te maken met deze nieuwe vertegenwoordigster van ‘ ons stadsje’ .

Het Noordijs staat tussen 10.00 en 16.30 uur vol met de mooiste oldtimers en klassiekers, dit keer veelal historische vrachtauto’s.
Tussen de monumentale gevels, de traditionele schepen in de gracht en de bruisende activiteit dit jaar ook weer antieke stationaire motoren, het Buitenboordmotorenmuseum, een mandenmaker, een touwslager, nettenboeter en de bekende ‘ ambachtelijke’ smid Henk Wiss.
Het Harlinger Kampioenschap Palingroken trekt weer veel deelnemers, die behalve strijden om de kampioenstitel, ook de ter plekke gerookte paling aan het publiek zullen verkopen.
Er wordt echter nog meer gerookt; Er zijn ook haring en poonrokers aanwezig. U kunt dus uitgebreid kennismaken met alle oeroude, ambachtelijke vis-heerlijkheden.

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend