LSC 1890 grijpt strohalm tegen FC Burgum

Door: Ynte Dragt Sport
Beide ploegen presenteren zich aan het publiek
Beide ploegen presenteren zich aan het publiek Foto: X-account s.v.c. L.S.C. 1890

SNEEK - Door de midweekse terugtrekking van Jubbega kreeg LSC 1890 opeens een strohalm richting de nacompetitie in de schoot geworpen, al was die tegen FC Burgum heel lang niet in beeld. Twee (gouden) wissels van trainer Marcel Valk zorgden in de slotfase echter voor de ommekeer en die mocht over het geheel genomen niet eens onverdiend genoemd worden. 

Boventoon
Ook in de openingsfase voerde LSC 1890 de boventoon. Bij een prima pass van achteruit had Patrick Zijda echter meer oog voor de tegenstander dan voor de bal, waardoor een één op één-situatie aan de Sneker neus voorbij ging. Zo’n situatie diende zich even later wel aan, maar Jocelyn Haaima trok teveel naar rechts en had bovendien net teveel tijd nodig. Niet veel later kreeg LSC 1890 een vrije trap, waarna het via Per Eggens en Rik Jongstra voor behoorlijk wat onrust in de Burgummer zestien zorgde.

Kinderlijke fout
Die onrust was aan de andere kant ook voelbaar, toen een speler van de gasten tussen twee verdedigers vrij mocht in koppen, een situatie die zich later nog een keer zou herhalen. Beide keren belandde de bal naast de goal van doelman Jesse van Sermondt, die vervolgens zag dat Rens Zwaagstra een snelle tegenstoot in de kiem smoorde. Het was een aardig staaltje verdedigen, zulks in tegenstelling tot de volgende verdedigende actie van “the Blues”, waarbij de bal na een kinderlijke fout zo maar voor de voeten van Henny Bouius viel.

Teveel en te weinig
Het was een fout weasarvan er dit seizoen teveel zijn geweest en samen met de constatering dat LSC 1890 te weinig met de mogelijkheden deed, verklaart dat voor een belangrijk deel de huidige positie van de blauwhemden. Dat laatste werd bij een actie van Karsten Drenth op de achterlijn en bij een voorzet van Zijda min of meer bevestigd. Beide vonden namelijk geen afnemer, terwijl de situatie daar wel rijp voor was.

Gemakkelijk te verdedigen
Ook de FC deed uiteindelijk te weinig met de mogelijkheden. Zo profiteerde men niet van een momentje van Van Sermondt en verdween de bal vervolgens twee keer langs de voor hen verkeerde kant van de paal. Aan de andere kant kreeg Jongstra de bal niet bij een medespeler, omdat twee Sneker aanvallers op één lijn stonden. Die waren om die reden gemakkelijk te verdedigen en ook een poging van de linksbuiten leverde evenals een actie van Drenth weinig gevaar op.

Gouden wissels
Drenth kreeg in de tweede helft nog een mogelijkheid waarmee hij meer had moeten doen. Niet veel later leidde een teruggetrokken val van Haaima niet tot een doelpoging. Die bleef ook bij de inbreng van Jens Knoop achterwege, Warna Valk besloot om zijn ploeg met Daan Daniëls en Quinten Tichelaar van nieuwe zuurstof te voorzien. Het bleken gouden wissels, want eerst verzond laatstgenoemde een prima pass die uiteindelijk tot de gelijkmaker van Zijda zou leiden, en vier minuten later fungeerde de andere invaller als beul (2-1).

Daarmee greep LSC 1890 de strohalm richting de nacompetitie en dat viel zoals hiervoor al werd opgemerkt, niet onverdiend te noemen. De “oude dame” wacht nu nog vier duels met de top vier en de eerste daarvan staat voor vrijdag 3 mei aanstaande op de kalender. Dat worden de Snekers op Zuid bij de andere Snekers verwacht.

L.S.C. 1890 - FC Burgum 2-1 (0-1)
Doelpunten: 0-1 Henny Bouius (22.), 1-1 Patrick Zijda (83.), 2-1 Daan Daniëls (88.)
Scheidsrechter: T. Beijert
Gele kaart: -
Opstelling LSC 1890: Jesse van Sermondt, Jesse IJntema, Per Eggens, Rens Zwaagstra, Aaron Brouwer, Jens Knoop (65. Quinten Tichelaar), Patrick Zijda, René Cnossen, Rik Jongstra, Karsten Drenth (65. Daan Daniëls) en Rik Jongstra  

Bron: Pengel