Hockey 5’s, het nieuwe padel?

Door: Henk van der Veer Sport
Hockey 5’s, het nieuwe padel?
Hockey 5’s, het nieuwe padel? Foto aangeleverd

SNEEK- Met een nieuwe dynamische hockeyvorm, Hockey 5’s, brengt SMHC de jeugd in beweging.

Hockey 5’s is een recent ontwikkelde aangepaste vorm van hockey, waarbij in een arena (van 20 x 40m) 5 tegen 5 hockey gespeeld kan worden. De kleinere teams maken deze vorm van hockey toegankelijker en de hockeyboarding rondom het veld zorgt voor de snelheid in het spel.

MO16-1 van SMHC heeft afgelopen oktober al kennisgemaakt met deze spelvorm en wonnen meteen het regionale Hockey 5’s toernooi tijdens de KNHB fandag in Assen. Daarom is SMHC razend benieuwd wat de rest van de vereniging ervan zal vinden.

Tijdens een kennismakingsweek van 5 t/m 10 februari leggen zij een speciaal Hockey 5’s veld op het bestaande waterveld. Eigen leden (12+) krijgen allemaal een uur training, waarna op vrijdagavond en zaterdagmiddag de geleerde skills in praktijk gebracht kunnen worden tijdens de slottoernooien. 

Dit alles wordt nauw gemonitord door de KNHB, in de persoon van Boukje Smeets, die deze week met SMHC de pilot draait, om de spelvorm daarna verder uit te rollen.

Naast de trainingen voor eigen leden geeft de club deze week externe (sport gerelateerde) partijen de mogelijkheid om gebruik te maken van het veld, waarbij zij o.a. op vrijdagochtend 9 februari alle leerlingen van Amiko ontvangt, die onder leiding van BSM leerlingen van RSG Magister Alvinus een Hockey 5’s toernooi gaan spelen. Mede mogelijk gemaakt door de shuttles van Duurzaam Vervoer Sneek.

Achtergrond

In de afgelopen jaren is er een zorgwekkende trend waar te nemen: de afname van deelname van jongeren tussen de 12 en 18 jaar aan sportverenigingen. Deze verschuiving roept vragen op over de mogelijke consequenties voor zowel de individuele ontwikkeling van jongeren als de bredere maatschappelijke impact. Sportverenigingen hebben traditioneel gediend als cruciale pijlers voor de fysieke, sociale en emotionele groei van jongeren. De daling in de betrokkenheid van deze leeftijdsgroep bij georganiseerde sportactiviteiten roept niet alleen zorgen op over de gezondheid en het welzijn van individuele jongeren, maar ook over de langetermijneffecten op sociale cohesie, gemeenschapszin en de vorming van een actieve, gezonde samenleving. In deze context is het van belang om de onderliggende oorzaken van deze afname te begrijpen en te verkennen welke stappen genomen kunnen worden om deelname aan sportverenigingen onder jongeren weer te stimuleren.

Meer weten over Hockey 5’s?

Ben jij ook benieuwd naar Hockey 5’s? Kom dan vrijdagavond of zaterdagmiddag een kijkje nemen tijdens de slottoernooien (Molenkrite 130 Sneek) of kijk voor de nieuwste ontwikkelingen op SMHC op Hockeysneek.nl.

Hockey 5’s, het nieuwe padel?
Hockey 5’s, het nieuwe padel?
Hockey 5’s, het nieuwe padel?