LSC 1890 boekt eerste competitiezege

Sport
Rik Jongstra had een belangrijk aandeel in de eerste zege van LSC 1890
Rik Jongstra had een belangrijk aandeel in de eerste zege van LSC 1890 Foto: Henk van der Veer

SNEEK - De aanhang van ‘the Blues’ moest er heel lang op wachten. Bij wedstrijd nummer zeven was het dan eindelijk zover, al was het wel een kwestie van kantje boord. We schrijven namelijk de negentigste minuut als invaller Brian Bok naar even later bleek, met de twee één voor LSC 1890 de winnende tegen Drachtster boys heeft gemaakt.

De aanvaller die bij de rentree in de eerste klasse ook al de eerste goal voor de blauwhemden voor zijn rekening nam, liet daarmee op het kletsnatte sportpark de zon schijnen, Iets wat een andere invaller i.c. Rik Jongstra eerder in de wedstrijd ook al deed, al verdween die na de gelijkmaker van Anton Vredevoort ook heel rap weer achter de wolken.

Niet van gevaar ontbloot
Die en de daaruit bestaat neerkletterende regen zorgden aan de Leeuwarderweg toch een beetje voor een troosteloze ambiance waarin de ploeg van trainer Marcel Valk aanvankelijk de meeste activiteit ontplooide. Spits Wytse Tjalsma vond echter twee keer doelman Emile Peters op zijn weg, terwijl de thuisclub ook met twee vrije trappen niet echt iets wist uit c.q. aan te richten. Ook Drachtster Boys wist in de openingsfase weinig teweeg te brengen, al waren de hoekschoppen van de ploeg van trainer Willem Lanjouw niet helemaal van gevaar ontbloot.

Applaus
Zijn collega wiens ploeg in het eerste bedrijf via Tjalsma nog een keer op de deur klopte, moest het zonder René Cnossen doen en is verder ook nog zoekende naar de beste mix. Zo stelde hij in deze wedstrijd Daan Daniëls op en verwees hij Rik Jongstra naar “the bench’. Na één helft verscheen de snelle vleugelaanvaller toch binnen de lijnen en dat zou ‘De Valk’ geen windeieren leggen. Nadat een vrije trap van Per Eggens nog ruim over ging, stond Jongstra samen met Jocelyn Haaima namelijk aan de basis van de beste Sneker aanval tot dan. Na de voorbereiding van ‘the wingmen’ van LSC 1890 kreeg Tjalsma de verkleumde handen nog niet op elkaar. Even later klonk over het schaars verlichte sportpark toch applaus, toen Rens Zwaagstra Jongstra wegstak en de aanvaller de bal nadat hij zijn man had uitgekapt, in de verre hoek deponeerde..

Voorsprong verdedigen
Het was de eerste keer in deze competitie dat LSC 1890 een voorsprong moest verdedigen. Dat lukte echter maar acht minuten. Toen maakte Anton Vredevoort al weer gelijk en de wijze waarop dat gebeurde - een geplaatst schot - verdiende eveneens een open doekje. Niet veel later schoot centrale verdediger Bradley Steensma na een indirecte vrije trap hoog over, waarna bij een snelle counter voor de Snekers slechts een corner resteerde. Bij die hoekschop kreeg Patrick Zijda “het ding” niet langs Peters en toen hij het even later van afstand probeerde, stond de Drachtster goalie andermaal op de juiste plek.

Zo leek de wedstrijd op een één-één gelijkspel uit te draaien, totdat een andere invaller i.c. Bryan Bok in de donkere avond dus ineens de zon liet schijnen. Het leidde aan Sneker zijde tot een enorme ontlading en aan Drachtster zijde tot een rode kaart. Dat alles gebeurde in de slotseconden en leverde de Snekers derhalve geen voordeel meer op. Dat had men overigens ook niet (meer) nodig, want Bok had daarvoor even eerder al gezorgd.

Dinsdag komt LSC 1890 dat ondanks de mooie overwinning op Drachtster Boys hekkensluiter blijft, opnieuw aan de Leeuwarderweg in actie en wel in de tweede ronde van de districtsbeker noord. Daarin is HJSC de tegenstander, waarna de Snekers komende zaterdag voor de competitie bij het eveneens gepromoveerde FC Burgum op bezoek gaan.

L.S.C. 1890 - Drachtster Boys 2-1 (0-0)
Doelpunten: 1-0 Rik Jongstra (55.), 1-1 Anton Vredevoort (64.), 2-1 Brian Bok (90.)
Scheidsrechter: R. Wijma
Gele kaart: Patrick Zijda (LSC 1890)
Rode kaart (2x geel): Said Hassan (Drachtster Boys)
Opstelling LSC 1890: Jesse van Sermondt, Rens Zwaagstra, Per Eggens, Bradley Steensma, Aaron Brouwer, Maarten Kingma (82. Karsten Drenth), Rodi de Boer, Patrick Zijda, Daan Daniëls (46. Rik Jongstra), Wytse Tjalsma (82. Brian Bok) en Jocelyn Haaima

Bron: https://pengel.weebly.com/