De bal rolt weer …. voorbeschouwing 20 en 22 april

0

Sneek- De goed nieuws-show kwam afgelopen weekeinde van drie fronten. Sneek Wit Zwart ZM zag de concurrentie punten morsen en zette met de overwinning op Delfstrahuizen een forse stap richting de titel. Die kwam na winst op koploper Emmen ook weer binnen handbereik van Sneek Wit Zwart, terwijl Black Boys door een zege bij Irnsum rechtstreekse handhaving op de agenda zette. Van de ploegen waarvoor niet al te veel meer op het spel stond, behaalde Waterpoort Boys bij QVC een punt en gingen ONS Sneek en LSC 1890 tegen resp. DOVO en Roden nipt onderuit.

De vierdeklassers komen eerst op 4 c.q. 5 mei weer in actie en derhalve is er komend Paasweekeinde een beperkt programma. Dat begint zaterdagmiddag met de wedstrijd tussen ONS Sneek en VVOG en wordt zaterdagavond in Leeuwarden vervolgd met het duel tussen FVC en Sneek Wit Zwart. LSC 1890 tenslotte komt paasmaandag binnen de lijnen en ontmoet dan in Koarnjum DTD.

ONS Sneek – VVOG
Zaterdag 20 april 2019 – 15.00 uur
Zuidersportpark – Sneek

Men zou het “the continuing story” kunnen noemen, want ONS Sneek bleek evenals in een aantal eerdere duels niet in staat om een voorsprong te behouden en over de streep te trekken. Indien dat in die duels wel was gelukt, dan had men op zeker hoger gestaan dan de dertiende stek die men nu inneemt, al vormt die positie vijf speelronden voor het einde geen reden tot ongerustheid.

Na de zomerstop staan er dan ook weer wedstrijden in de derde divisie in de agenda, maar dat neemt niet weg dat een overwinning na drie nederlagen op rij uiteraard geen kwaad kan. Dat moet dan gebeuren tegen VVOG oftewel Voetbal Vereniging Ons Genoegen die komende zaterdag op het Zuidersportpark langs komt en die momenteel één plekje lager dan de Snekers.

Waar ONS eerder zijn gezicht nog in de hogere regionen liet zien, bivakkeert VVOG eigenlijk al het hele seizoen rond plek twaalf/dertien. Dat is vooral het gevolg van een matige uitbalans. Op de Strokel vergaarde men nog het respectabele aantal van 24 punten, maar buiten bleef uit het zicht van het Dolfinarium bleef de teller in 14 duels op acht punten steken. Slechts één keer proefde men in den vreemde het zoet der overwinning en die zege dateert al weer van eind augustus vorig jaar. Toen won men in speelronde één met het kleinst mogelijke verschil van Eemdijk. Pas twee maanden later wist men bij asv De Dijk weer een punt te pakken en die remise werd dit jaar gevolgd door puntendelingen bij Achilles ’29, DOVO, SteDoco en in de derby tegen DVS ’33 Ermelo.

Met de veertiende plek waarbij de afstand tot de gevarendriehoek net als die van ONS redelijk comfortabel is, zijn de prestaties van VVOG identiek aan die van vorig seizoen. Toen eindigde men in de eindrangschikking als dertiende en net een plekje hoger dan ONS, nadat men bij het debuut op divisieniveau in het seizoen 2016-2017 de finishlijn als nummer tien passeerde. Qua prestaties laten beide kemphanen zich dan ook goed vergelijken en op een enkele uitschieter na was bij de onderlinge confrontaties ook steeds sprake van duels op ooghoogte. Zo ook begin december vorig jaar, toen ONS door een laat zondagsschot van Desmond Sturing verloor met een uitslag, waarop de oranjehemden dit seizoen een abonnement lijken te hebben (2-1).

Ook qua spelersmateriaal zijn er veel overeenkomsten te zien. Daar waar VVOG met Pernelly Biya (DOVO), Wilko Braam en Kevin Rijnvis (beide nog onbekend) niet de minsten ziet vertrekken, moet ook ONS na dit seizoen zonder een aantal sterkhouders verder en daar kwam vorige week ook nog eens de naam van Frits Dantuma bij. De laatste tijd sterk acterende middenvelder besloot in navolging van “matties” Ale de Boer en Klaas de Vries om “South Park”vaarwel te zeggen en op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging.

De uitdaging voor ONS is om zaterdag het thuispubliek weer eens met een lekkere wedstrijd en met een goed resultaat te verblijden. Of daarbij een rol is weggelegd voor Ale de Boer en Curty Gonzales die in Veenendaal niet inzetbaar waren, dient afgewacht te worden. Ondanks dat VVOG afgelopen zaterdag van ODIN ’59 zo’n beetje alle hoeken van de Strokel te zien kreeg, zal dat – en de hiervoor al genoemde remises bij DOVO, SteDoCo en DVS ’33 Ermelo gelden daarbij als geloofsbrieven – ook met hen niet eenvoudig worden. ONS zal in tegenstelling tot een aantal eerdere duels dan ook negentig minuten lang scherp moeten zijn, wil men de eigen aanhang na Goede Vrijdag op een goede zaterdag trakteren.

FVC – Sneek Wit Zwart
​Zaterdag 20 april 2019 – 20.00 uur
Sportpark Wiarda – Leeuwarden

Weliswaar had thuisclub Emmen ook de nodige mogelijkheden, maar tot hun spijt beschikte men op de Wildlands achter het stadion niet over een type Gerben Visser. De “Bomber” zorgde er met twee treffers namelijk voor dat de spelersbus volgeladen huiswaarts keerde en niet onbelangrijk, dat de strijd om de schaal  in de eerste klasse F na afgelopen zondag weer open ligt.

En ….. de Snekers rekenden af met de angst voor natuurgras, die na negentig minuten Meerdijk eigenlijk niet meer dan koudwatervrees bleek te zijn. Die angst speelt komende zaterdag zeker geen rol, want het duel met de Friesche Voetbal Club oftewel FVC wordt op kunstgras afgewerkt en ook nog eens op een in 2016 vernieuwde mat.

​Op die mat vergaarde FVC tot nu toe in 11 duels 15 punten en met de 12 die men in evenzo vele uitduels bijeen sprokkelde, komt het totaal op 27 punten. Dat puntentotaal is momenteel goed voor plek zeven en met dat aantal is het seizoen voor de Leeuwarders eigenlijk al zo goed als voorbij. Zowel naar boven als naar onderen lijkt er vier speelronden voor het einde weinig meer in te zitten c.q. te kunnen gebeuren. In de eerste periode leek er overigens wel meer in te zitten en behoorde FVC tot de kanshebbers. Door een nipte nederlaag op de laatste speeldag bij SVBO ging de eerste periodetitel echter aan de Leeuwarder neuzen voorbij en viel het kleinood uiteindelijk Sneek Wit Zwart ten deel. Die tik werkte blijkbaar door, want een week later verloor de ploeg van trainer Jan Schulting thuis van Emmen en de zaterdag daarop moest men in Sneek Wit Zwart zijn meerdere erkennen.

De Snekers wonnen begin december dankzij treffers van Alwin Velds en Joram Smits met 2-0 en hielden in tegenstelling tot de Leeuwarders en ondanks een nederlaag op de laatste speeldag de titelaspiraties in leven. Na de winterstop werden de prestaties van zowel FVC als Sneek Wit Zwart echter wisselvalliger, Zo liet de ploeg van trainer Germ de Jong in uitwedstrijden nogal eens een steekje liet vallen en leek daarmee een einde aan de titelaspiraties te komen. Na de remise bij Heerenveen spraken technische staf en spelers af, dat de doelstelling in de laatste zeven wedstrijden zeven overwinningen zou zijn. Inmiddels is met overwinningen op GRC Groningen, VKW en Emmen al een aardig deel ingevuld en is men zoals hiervoor al werd vermeld, terug in de race.

Om de doelstelling overeind en de race vol te houden, dient zaterdag ook bij FVC te worden gewonnen, maar dat was tot nu toe nog niet veel ploegen gegeven. Winnen op Wiarda is dan ook bepaald geen sinecure en Sneek Wit Zwart kan zich na de topaffiches dan ook niet ‘n tandje minder veroorloven. Maar wanneer men met dezelfde drive als in voorbije weken ten strijde trekt, dan moet men naar ons oordeel ook nummer vier van “the magnificent seven” binnen kunnen halen.

DTD – LSC 1890
Maandag 22 april 2019 – 14.00 uur
Sportpark DTD – Koarnjum

Een uur lang reed de stoomwals aan de Leeuwarderweg continue de andere kant op met een kansloos lijkende achterstand tot gevolg. In het laatste half uur denderde LSC 1890 echter met zevenmijls laarzen over Roden heen, maar die opmerkelijke comeback reikte uiteindelijk net niet ver genoeg om aan de wedstrijd tegen de titelkandidaat een puntje over te houden.

In de krant van afgelopen maandag viel tussen de regels door te lezen dat DTD paasmaandag aan het treffen met de blauwhemden meer hoopt over te houden. Trainer Marcel Frankena gaat er vanuit dat LSC 1890 met de gedachten meer bij de naderende play offs zal zijn en met het oog op de nacompetitie niet vol gas zal geven. Met het oog op de ranglijst zou een overwinning voor De Trije Doarpen een welkome instrooier zijn. Hoewel rechtstreekse degradatie geen enkel issue is, is de hoofdmacht nog niet gevrijwaard van het spelen van promotie-/degradatieduels en kan het om er maar eens een voetbalwijsheid tegen aan te gooien, nog alle kanten uit.

DTD promoveerde vier seizoenen geleden naar de tweede klasse en de dorpsclub wist zich sindsdien knap staande te houden. In het debuutjaar eindigde men op een meer dan verdienstelijke vijfde plek en een seizoen later deed men het met een vierde stek en deelname aan de nacompetitie zelfs nog beter. Vorig seizoen ging het daarentegen wat minder en bereikte men de streep als nummer elf. Die positie zorgde toen echter niet voor het gebruik van rustgevende middelen, omdat in dat jaar met Amicitia VMC, Forward en MKV ’29 drie zwakke broeders op ruime afstand onderaan bungelden.

Dat seizoen was LSC 1890 overigens twee keer te sterk. Nadat de heenwedstrijd door een treffer van Marco da Silva met het kleinst mogelijke verschil werd gewonnen, bleek LSC 1890 later dat seizoen in de return een maatje te groot. Dat laatste was in de eerste onderlinge confrontatie in dit seizoen eigenlijk niet anders. Begin december gaf LSC 1890 zichzelf met een 4-1 zege een heel aardig Sinterklaascadeau en met dat presentje werd de ploeg van trainer Erik van der Meulen destijds alleenheerser in twee K. Sindsdien ging het op Blueberry Hill echter minder voortvarend met als gevolg, dat LSC 1890 zondag als nummer vijf afreist en dat er voor de Snekers in competitieverband niets meer op het spel staat.

Hoewel men het personeelstekort zeker als verzachtende omstandigheid mag aanvoeren, straalde LSC 1890 de voorbije weken ook uit dat er niets meer het op het spel staat. Zowel tegen Olyphia als tegen Roden begon men eigenlijk later aan de wedstrijd dan de oppositie en moest men daarna het kalf van de verdrinkingsdood zien te redden. Daarop heeft men zoals hiervoor al werd vermeld, in Britsum, Cornjum en Jelsum zijn hoop gevestigd en als de Snekers het patroon uit die duels  herhalen, kan die hoop zo maar werkelijkheid worden. De Snekers zullen dan ook met meer elan moeten beginnen dan in de voorbije weken, want anders wordt het ook tegen DTD waarschijnlijk weer een kwestie van de put dempen.

Foto: Henk van der Veer

Bron: http://pengel.weebly.com/

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend