B.C. Altyd Toarst bestaat 40 jaar

0

Heeg- Dit jaar viert biljartclub Altyd Toarst uit Heeg haar 40 jarige bestaan. Een leuk moment om de clun eens onder de loep te nemen. Met 22 leden is de club springlevend, elke donderdagavond spelen de dames en heren haar partijen in thuishaven de Watersport. Het is dus een gemengde club.

Toen de club 40 jaar geleden werd opgericht stonden de leden die al 40 jaar lid zijn: Rommert de Jong, Rick Feld, Julian Andringa, Thewis de Jong en Bokke Andringa, midden in het bruisende stappersleven. Drank was bij wijze belangrijker dan salaris. Verhalen over doordeweeks even een pakje vloei helen in de Watersport en zes uur later beneveld thuis komen horen bij de klassiekers.

“We kunnen wel een biljartclub beginnen” werd er geopperd door de neven Rommert en Thewis de Jong. Al gauw was er een hele keppel die er wel oren naar had. Ook Rick Feld, kok bij de Watersport en net overgewaaid vanuit Spierdijk (Noord Holland) sloot te elfder ure aan. “Maar wie wordt de voorzitter” werd er gevraagd. “Gewoon de volgende die de deur binnenstapt. En zo geschiedde het dat (wijlen) Henk Bijlsma de eerste voorzitter werd van de club. Een naam was na wat goudgele rakkers ook gauw bedacht : Het bootje van Rommert en Thewis had de pakkende naam Altyd Toarst.

In 1994 was het bezoek aan het ziekenhuis aan Leeuwarden ook memorabel. Een lid van de club had TBC opgelopen, en iedereen moest worden onderzocht. Na de speelavond op donderdag, die tot in de late uurtjes duurde want iedereen had vrijdag toch vrij, werd er in colonne naar Leeuwarden gereden. Na enkele noodzakelijke stops, niet iedereen was even fit , kwam men aan in de wachtruimte van het MCL. De dienstdoende arts hoefde niet te vragen wie er bij de groep hoorde, hij hoefde maar op de enorme kegel van de mannen af te gaan. Naderhand natuurlijk even afpilsen om het af te sluiten.

Ook voor goede doelen zijn ze bij Altyd Toarst wel te porren. Tweejaar terug werd er voor KIKA 24 uur gebiljart door de heren Rommert de Jong en Johan Altena tegen verschillende tegenstanders die zich hadden ingekocht. Ruim 13000,- euro was het overweldigende resultaat.

Buiten het biljartseizoen om wordt er door het bestuur wat bestaat uit Johan Altena (voorzitter), Bokke Andringa (penningmeester) en Rommert de Jong (wedstrijdzaken) ook nog het een en andere georganiseerd. Zeilen, Fietstochten, Boottochten, ook i8n het zomerseizoen gaan de leden met elkaar op pad.

De biljartsport heeft een stoffig imago van serieuze oude mannetjes, maar deze club bewijst dat het edele balspel een springlevende gezellige boel is.

 

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend