De bal rolt weer …. voorbeschouwing 23 en 24 maart

0

Sneek- Op het Zuidersportpark en het Schuttersveld wakkerde de harde wind afgelopen zaterdag in resp. de slotfase en de tweede helft nog eens extra aan, want ONS Sneek won dankzij twee late treffers van SJC en speelde zich zo goed als veilig, terwijl Black Boys na rust tegen FC Harlingen een stap richting veilige regionen zette. De beide teams van Sneek Wit Zwart boekten eveneens een overwinning en gaven resp. Nagele en Bergum niet het idee dat er ook maar iets te halen viel. De enige dissonant vanuit Sneker perspectief was Waterpoort Boys dat na een zeer matige wedstrijd de punten aan Tollebeek moest laten.

​Zaterdag staat in Sneek alleen de wedstrijd tussen Sneek Wit Zwart ZM en Sleat op het programma. De overige zaterdagclubs i.c. ONS Sneek en Waterpoort Boys spelen uit en wel tegen ODIN ’59 en Nagele, terwijl de zondagtak van de wit-zwarten ‘s avonds in en tegen Heerenveen aantreedt. Op zondag is het sportpark aan de Leeuwarderweg het decor van de topper tussen LSC 1890 en Helpman, terwijl Black Boys in Damwoude moet proberen om een andere concurrent onder de duim te houden.

ODIN ’59 – ONS Sneek
Zaterdag 23 maart 2019 – 14.30 uur
Sportpark Assumburg – Heemskerk

Dankzij Curty Gonzales en Yumé Ramos bleef ONS Sneek afgelopen zaterdag niet alleen in de race, maar laatstgenoemde beloonde de Snekers in extremis ook nog eens met de winst. Daarmee breidden de Snekers het verschil met tegenstander SJC uit tot twaalf punten en die marge is met nog negen duels in het verschiet normaliter groot genoeg voor rechtstreekse handhaving.

De eerste van die negen staat zaterdag op het programma, wanneer ONS bij ODIN ’59 op bezoek gaat. Waar ONS Sneek zich na afgelopen zaterdag weinig zorgen meer hoeft te maken, behoren die in Heemskerk al geruime tijd tot het verleden en dat ondanks de nederlaag die ODIN ’59 medio oktober door toedoen van dezelfde hoofdrolspelers als afgelopen zaterdag in Sneek leed. Destijds bivakkeerden beide ploegen nog in elkaars nabijheid, maar nadien liepen de routes uiteen. Anno maart 2019 behoort ODIN ’59 met een achtste stek tot de subtop. Die stek viel de Heemskerkers overigens ook vorig seizoen aan het einde van de rit ten deel, nadat men in het debuutjaar nog de nacompetitie nodig had om het verblijf in de derde divisie te verlengen.

Het succes aan de Hoflaan heeft echter ook een keerzijde, want dat wekte de interesse van andere club en een aantal spelers heeft inmiddels zijn vertrek aangekondigd. Zo gaan Nigel Hardenberg en Billy Tavares volgend seizoen in Noordwijk bij SJC aan de slag en maken Jeffrey Klijbroek en Jordy Tiktak de overstap naar FC Lisse. Verder vertrekt Mitchel Bormann die tot nu toe samen met Thom de Vries een behoorlijk deel van de Heemskerker productie voor zijn rekening naam, naar Ajax en heeft doelverdediger Barry van Dijk besloten om na zestien seizoenen (!) een punt achter zijn carrière te zetten. ​

Inmiddels heeft ODIN ’59 al een aantal vervangers vastgelegd, waarvan Daan Driever die eerder voor Be Quick 1887 uitkwam en die van de Koninklijke HFC overkomt, in het noordelijke voetbalwereldje de meest bekende is. Of Driever en de andere nieuwelingen in staat zijn om het vertrek van de hiervoor genoemde spelers op te vangen en om het gejuich op sportpark Assuemburg te continueren, dient echter afgewacht te worden.

Voor ONS Sneek dat aan het eind van het seizoen met Martijn Barto misschien wel zijn meest bekende speler ziet vertrekken, viel er tot nu in de schaduw van het kasteel weinig te juichen. In februari 2017 ging ONS in Heemskerk met 4-1 onderuit en dat terwijl ODIN ’59 toen als gevolg van een rode kaart (Denzel Alonzo Meijer) lange tijd met een man minder op het veld stond. Vorig seizoen viel er wel iets te lachen, al was het wel de lach van een boer met kiespijn. Milo Cremers beroofde de Snekers toen namelijk van twee punten, waardoor de Sneker rillingen uiteindelijk tot de laatste speeldag aanhielden.

Nu behoren die rillingen zoals hiervoor al werd vermeld, zo goed als zeker tot de verleden tijd. Dat betekent echter niet dat ONS de trip naar Heemskerk als een pretreisje mag beschouwen. Wel kan men in beginsel zonder druk en dus frank en vrij voetballen. Of dat voor trainer Paul Raveneau aanleiding is om zijn startelf te wijzigen en om anderen zoals Martijn Barto, Michael Lanting en Klaas de Vries op te stellen, dient afgewacht te worden. Wij zouden echter Ramos “vamos” – deze week speler van de week in de derde divisie – wel op het formulier  zetten, al was het alleen maar als beloning voor de beloning die hij ONS afgelopen zaterdag schonk.

Heerenveen – Sneek Wit Zwart
​Zaterdag 23 maart 2019 – 19.30 uur
Sportpark Skoatterwâld – Heerenveen

Behoudens een korte fase na rust, toen Bergum even op de aansluiting joeg en doelman Rasheed Shakir Postma een aantal keren moest ingrijpen, was Sneek Wit Zwart tegen Bergum de bovenliggende partij. Uiteindelijk viel op de zege van de Snekers dan ook niet veel af te dingen en dat was medio januari ook het geval in de thuiswedstrijd tegen Heerenveen, dat komende zaterdag opnieuw de tegenstander is.

Toen was men ondanks dat men bijna tachtig minuten met een man minder speelde (rode kaart Ruben Ybema) en een bal ongelukkig in eigen doel werkte (Alwin Velds), behoudens in de fase kort na de rode prent in het grootste deel van de wedstrijd heer en meester al duurde het tot diep in blessuretijd aleer Jorn Wester de meer dan verdiende zege uiteindelijk definitief veilig stelde.

Heerenveen leek zich in die fase van de competitie overigens met de titelstrijd te gaan bemoeien, maar na het verlies in Sneek werd alleen nog van FVC gewonnen en tegen resp. GRC Groningen en Noordster een punt behaald. Tegen VKW, WVV en Bergum delfde de formatie van trainer Gerald Sibon daarentegen het onderspit. Daardoor werd het zicht de toegangsdeur van de titelstrijd met een achterstand van dertien punten en een duel meer behoorlijk troebel is, terwijl dat van Sneek Wit Zwart weliswaar ook vager is geworden maar nog altijd een stuk beter is.

Het verschil op de ranglijst tussen Heerenveen en Sneek Wit Zwart zit ‘m overigens in de competitiestart, waarbij de Snekers beter uit de blokken kwamen dan de Feansters en in het feit, dat de ploeg van trainer Germ de Jong na het onderlinge treffen veel meer punten wist te vergaren. Dat laatste kwam vooral, omdat men op eigen terrein ongenaakbaar bleek en tot nu toe in 2019 alle thuiswedstrijden wist te winnen. Op vreemde bodem was het echter huilen met de pet op, want de drie duels in den vreemde smeten dit jaar slechts één enkel puntje op.

Die oogst zal omhoog moeten, wil men het zicht op de hiervoor genoemde toegangsdeur minimaal even helder houden. Dat dit op Skoatterwâld niet onmogelijk is, bewees men vorig seizoen. In die wedstrijd die toen nog op de agenda van de hoofdklasse stond, trok men dankzij treffers van Jorn Wester en Gerben Visser uiteindelijk de winst naar zich toe. Opmerkelijk daarbij was dat Sneek Wit Zwart toen als gevolg van een zeer discutabele beslissing ook heel lang in ondertal speelde, iets wat blijkbaar het beste bij de andere tien naar boven bracht. Iets waarbij men bovendien bijna zou adviseren om maar weer tegen zo’n prent aan te lopen, al lijkt het ons echt verstandiger dat zo’n Sergio Ramos-scenario wordt vermeden en dat de tien + één zaterdag gewoon meteen het beste in zich naar boven proberen te halen.

LSC 1890 – Helpman
Zondag 24 maart 2019 – 14.00 uur
Sportpark Leeuwarderweg – Sneek

Doordat de wedstrijd tegen Peize werd afgelast, werd de succesvolle reeks van LSC 1890 hinderlijk onderbroken. Dat laatste gebeurde eerder vlak voor en vlak na de winterstop ook al, al had dat toen eerst en vooral met de resultaten te maken. Vlak voor de kerst ging LSC 1890 namelijk in Roden op een plas dras-terrein onderuit en bij de herstart van de competitie riep men tegen Helpman of misschien beter, tegen Danny Dijkstra om hulp.

Hoewel Helpman in de weken na de klinkende overwinning op “the Blues” tegen stadgenoot GVAV Rapiditas fors onderuit ging, schaarde men zich met overwinningen op DTD. Oerterp, Sint Annaparochie en FC Lewenborg bij de clubs die in twee K de toon zetten. Met 34 uit 17 hebben de Stadjers namelijk één punt meer dan LSC 1890 dat momenteel de derde plaats inneemt, en één  punt minder dan koploper Roden, dat nog wel twee wedstrijden moet inhalen.

​De status van toonaangevende club is waarschijnlijk veel meer dan waar men op De Esserberg vooraf op had gehoopt. Immers Helpman speelde vorig seizoen nog in de derde klasse en zal zich als promovendus bij de start van het seizoen zeker niet rijk hebben gerekend. De realiteit is echter anders en na zo’n beetje tweederde van de competitie is de ploeg van trainer René Wollerich nog volop in de race en behoort de titel en daarmee promotie naar de eerste klasse nog altijd tot de opties. Die klasse is overigens geen onbekend terrein, want in de vorige eeuw toen de eerste klasse gelijk stond aan de top van de voetbalpiramide, kwam Helpman ook al op dat niveau uit. Nadat men in de jaren tachtig een stap terug moest doen, ging men nog twee keer een seizoen op herhaling, maar vervolgens kwam de club decennia lang afwisselend in de tweede en derde klasse uit.

Ook LSC 1890 kwam al eens op het hoogste niveau uit, al moeten we daarvoor veel verder terug in de tijd en wel naar de eerste helft van de jaren veertig van de vorige eeuw. Nadien acteerde de “oude dame” evenals Helpman meestentijds in de tweede en derde klasse met een paar uitschieters naar boven en beneden. Zo daalde men eind vorige eeuw af naar de vierde klasse en kwam men in die periode zelfs een seizoen in de vijfde klasse uit, terwijl men zichzelf in de voorbije jaren twee keer een seizoen op de deelnemerslijst van de eerste klasse terugvond.

Die lijst heeft men aan de Leeuwarderweg nog steeds niet uit het hoofd gezet en met een bewijs voor de toelatingsexamens (lees; de nacompetitie) op zak kan dat uiteraard nog steeds. Wil men dat bewijs echter inruilen voor directe toelating, dan zullen de prestaties in uitwedstrijden constanter moeten worden en zal men de topper van zondag in zijn voordeel moeten beslissen. Dat laatste zal lastig genoeg worden, want met Helpman komt één van de sterkste “uitploegen” naar Sneek. Aan de andere kant is de ploeg van trainer Erik van der Meulen voor de monumentale tribune en voor de ogen van de twitterende voorzitter nog altijd ongeslagen en dat moet de Snekers toch vertrouwen geven dat Helpman zondag degene is die om hulp roept.

Sneek Wit Zwart ZM – Sleat
Zaterdag 23 maart 2019 – 15.00 uur
​Sportpark Tinga – Sneek

Na een snelle openingstreffer worstelde Sneek Wit Zwart ZM in het verdere verloop van de eerste helft zowel met de weersomstandigheden als met zichzelf. Na de wisseling van werd hekkensluiter Nagele uiteindelijk op een alles zeggende 8-0 nederlaag getrakteerd. Daarmee herleefden oude tijden en die passeerden eerder dit seizoen in de uitwedstrijd tegen Sleat ook al de revue.

Toen was het Sneker kruit op “t Krûdfjild ook van opperbeste kwaliteit en stokte de teller door onder meer drie treffers van Patrick Veenstra op 0-7. Dat gebeurde nadat Sleat na een moeizame start met drie overwinningen op rij net een behoorlijke reeks had neergezet en zich in het linkerrijtje leek te gaan nestelen. Na de oorwassing tegen Sneek Wit Zwart ZM werd een week later tegen Tollebeek nog wel een verdienstelijk punt behaald, maar vervolgens draaiden alle wedstrijden waaronder die tegen hekkensluiter Nagele, op verlies uit.

​Met die resultaten zakte de ploeg van trainer Douwe Zeldenrust op de ranglijst naar positie tien en dat is een plek die aan het eind van het seizoen noopt tot het spelen van duels om lijfsbehoud. Bovendien bedraagt de achterstand op wat we maar even als de “Safe House” aanduiden, al vier punten en daarmee lijkt een verlenging van het seizoen vooralsnog onvermijdelijk. Wat dat betreft staan de withemden overigens wel als ervaringsdeskundige te boek, want nadat Sleat twee jaar geleden naar de vierde klasse promoveerde, had men ook in het eerste jaar na de terugkeer – de hoofdmacht speelde eerder ook al eens een aantal seizoenen in de vierde klasse – de barrage nodig om het verblijf in vier A te continueren.

Continuering van dat verblijf is op Tinga geen gespreksonderwerp. Integendeel, het project ‘zaterdag” gaat zo sprak men eerder al uit, na de succesvolle veldtocht van vorig seizoen opnieuw voor de titel. Dat lijkt na het verlies van Waterpoort Boys van afgelopen zaterdag op een tweestrijd met QVC uit te draaien. Hoewel er nog een aantal duels gespeeld moeten worden en beide clubs ook nog de degens met de Wéé Péé Béé kruisen, zal men aan de Molenkrite de laatste speeldag van het seizoen (25 mei 2019) inmiddels wel omcirkeld hebben. Dan komt de Quick Valken Combinatie immers op bezoek en het zou zo maar kunnen, dat de titelstrijd dan beslist wordt.

Tot die tijd moet de formatie van Niels Boot die het tegen Nagele met slechts dertien man personeel en zonder de Popma-dynastie, Justin Rienks, Patrick van der Velde en Jesper Zijlstra moest doen, in ieder geval averij zien te voorkomen. Dat zal komende zaterdag wel lukken, want Sneek Wit Zwart ZM is – en zelfs als een aantal van de hiervoor genoemde krachten ontbreekt – met alle respect normaliter toch een klein maatje te groot voor de ploeg uit de kleinste stad van Friesland.

Nagele – Waterpoort Boys 
Zaterdag 23 maart 2019 – 14.30 uur
​Sportpark vv Nagele – Nagele

De rol van geelhemden is na de nederlaag in Tollebeek tot die van outsider verwaterd, want de strijd om de titel in vier A lijkt vooralsnog een pas de deux tussen QVC en Sneek Wit Zwart ZM. Om nog een rol van betekenis te vervullen, is Waterpoort Boys afhankelijk van misstappen van die twee en dan moet de volksclub zelf ook nog eens zijn wedstrijden zien te winnen Dat laatste gaat sinds het veroveren van de eerste periodetitel echter alles behalve gemakkelijk. Na het binnenhalen van het eerste prijsje werd alleen nog van de laagvliegers Nagele, SC Creil en TOP ’63 gewonnen, terwijl men tegen VHK, QVC en afgelopen zaterdag tegen Tollebeek onderuit ging. De vijfde colonne begint op de geel-blauwe kant van het Schuttersveld dan ook een beetje onrustig te worden, waarbij met name over de beleving of misschien beter, het gebrek daaraan wordt geklaagd. Die beleving zal volgens de oer-WPB’ers omhoog moeten indien men van het vervolg van het seizoen nog iets wil maken

Dat vervolg begint komende zaterdag aan de Ploegstraat in Nagele, waar de ploeg van trainer Janco Croes verder ploegt, al mag dat met het oog op de ranglijst in beginsel geen probleem zijn. Nagele is dit seizoen namelijk toch een beetje het lelijke eendje in de vierde klasse A en staat met vier uit vijftien stijf onderaan. De ploeg kreeg bovendien al een aantal keren een behoorlijke draai om de oren, zoals afgelopen zaterdag tegen Sneek Wit Zwart ZM en eerder tegen Waterpoort Boys. De Snekers die aan het eind van het seizoen 2016-2017 in de nacompetitie Nagele’s weg naar de derde klasse al blokkeerden, wonnen eind november de heenwedstrijd met maar liefst 7-0.

In het gemak waarmee die confrontatie werd gewonnen, schuilt echter ook het gevaar van onderschatting en als daar ook nog eens een gebrek aan beleving bijkomt, dan kan het in de polder zo maar een moeilijke middag worden. Dat ondervondt Sneek Wit Zwart ZM eerder dit seizoen ook al, toen men halverwege tegen een 2-0 achterstand aankeek en er een donderspeech van Niels Boot voor nodig was om één en ander in het tweede bedrijf recht te trekken.

Hoewel met het oog op de ranglijst en de tot nu toe behaalde resultaten een “eentje” bij het door Boskamp aangeprezen gokspel waarschijnlijk niks op smijt, mag Waterpoort Boys de wedstrijd dan ook zeker niet te licht opvatten. Janco Croes moet zijn formatie waarbij de 17-jarige Romano Pasveer zich meer en meer manifesteert, daarvan doordringen. Daarnaast kan het geen kwaad, indien de trainer de beleving deze week eens flink oppookt. Al was het alleen maar om met een goed gevoel aan de laatste fase van de competitie en aan de naderende nacompetitie te beginnen en om te voorkomen, dat het seizoen na een sterke start echt als een nachtkaars uitgaat.

De Wâlden – Black Boys 
Zondag 24 maart 2019 – 14.00 uur
Sportpark Op de Skieding, Damwoude

De derde seizoenszege van Black Boys was alles behalve een kwestie van geluk, want de Zwartjes dwongen zondag tegen FC Harlingen veel meer af. Met de overwinning op de concurrent uit de Friese havenstad brachten men het verschil met die ploeg terug tot drie punten en kreeg men de veilige regionen in het vizier, iets wat men komende zondag tegen de nummer tien van de ranglijst moet zien door te trekken.

Hoewel er na de wedstrijd tegen De Wâlden nog zes duels volgen, komt het treffen in Damwoude dicht in de buurt van “de wedstrijd van de waarheid”. Immers bij winst gaat Black Boys de tegenstander voorbij en gaat men waarschijnlijk op doelsaldo ook over FC Harlingen heen, tenzij die ploeg op eigen terrein nummer twee Surhuisterveen weet te verrassen. Bij verlies lopen de gastheren uit en wordt het voor de ploeg van trainer Lars Niemarkt die op de laatste speeldag nog wel op het bijkans gedegradeerde Lemmer stuit, per saldo een stuk lastiger om rechtstreekse handhaving af te dwingen.

De thuiswedstrijd tegen De Wâlden leek overigens ook een lastige te worden, toen Black Boys in dat duel tegen een rode kaart aanliep. Vreemd genoeg pakte die ondertalsituatie goed uit. De ploeg van trainer Wim Huizing moest toen ineens het spel maken en daarin toonde men zich toch minder bedreven dan in het reageren op en profiteren van de fouten van de opponent. Zo transformeerde het nadeel voor Black Boys in een voordeel en dat resulteerde dankzij een treffer van Harry Terpstra uiteindelijk in een nipte overwinning, al was dat er wel één uit de categorie “zwaarbevochten”.

Het was overigens het eerste succes dat de Zwartjes tegen de ploeg uit Damwoude wisten te behalen. Een jaar eerder moest men twee keer met een nederlaag genoegen nemen. Eind november 2017 leken de Snekers hard op weg om een punt aan de uitwedstrijd over te houden, maar moest men in de slotminuten alsnog een tegentreffer incasseren. En in mei 2018 ging Black Boys in Sneek met 1-3 ten onder en verzuimde men toen om de status van vierdeklasser zo goed als zeker veilig te stellen. Uiteindelijk wist Black Boys toen net als De Wâlden dat een jaar eerder na een nek aan nek-race Sint Jacob, Blue Boys en Houtigehage in de titelstrijd aftroefde en toen de  terugkeer in de vierde klasse vierde, net het vege lijf te redden.

Datzelfde lijf is zoals hiervoor al werd vermeld, nu weer de inzet. Gelet op het restprogramma is De Wâlden alleen gebaat bij winst, terwijl Black Boys met het oog op de laatste speelronde tegen het al genoemde Lemmer met een gelijkspel ook nog kan wegkomen. Dat betekent dat de thuisclub zondag moet komen en dat is zo bleek eerder dit seizoen, niet de meest favoriete speelwijze van De Wâlden. Dat biedt Black Boys waarbij Mladen Dubravac terugkeert van een schorsing, wellicht weer de mogelijkheid om te profiteren en om na de winst op FC Harlingen opnieuw een behoorlijke stap richting rechtstreekse handhaving te zetten.

Foto: Henk Bootsma Fotografie

Bron: http://pengel.weebly.com/

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend