Friese tjotter eeuwenoud maar nog steeds bij de tijd

0

HEEG – In 1946 werden twee mensen jeugherbergvader en -moeder in Heeg. Dit jonge stel zou later bekend komen te staan als Heit en Mem Piersma. Zij runden jeugdherberg It Beaken in Heeg tot 1977 en creëerden een vloot van 10 tjotters en 1 Fries jacht. Inmiddels is de vloot eigendom van Stichting Friese Tjottervloot (SFT) en wordt ze met dezelfde passie als destijds onderhouden door de huidige vrijwilligers. De schepen liggen er prachtig bij en vanaf april kunnen zeilers weer varend genieten van tjotters.

Wie had kunnen vermoeden dat Heit en Mem Piersma met de tjottervloot zo’n belangrijke traditionele vloot zouden achterlaten? Misschien zijzelf? Zeker is dat zij een grote stempel hebben gedrukt op het watersportplezier van velen. Duizenden watersporters hebben in de afgelopen 70 jaar leren zeilen in tjotters. Traditionele eikenhouten platbodems die veel vergen van je zeilkunsten. Zeil je niet goed en niet precies, dan luistert het scheepje niet. Ben je te overmoedig en let je niet op, dan schept een tjotter water. Ben je niet zuinig op een tjotter, dan rot hij weg. Nog steeds geldt: “Als je een rond- of platbodem kunt zeilen, dan kun je elke schip zeilen. Heit en Mem Piersma hebben al die waarden uitgedragen en doorgegeven tot aan de huidige generatie.

Tjotters ouderwets? Welnee!

De tjotter is een scheepstype dat al honderden jaren bestaat, maar ouderwets is het zeker niet. Een tjotter krijgt weleens de omschrijving een houten scheurijzer te zijn. Scheepjes waar ook de jeugd van tegenwoordig heerlijk in kan zeilen, wanneer ze het zeilen goed willen beheersen. Zeilen in een Optimist, Splash, Valk of Fox is prachtig, maar wanneer je zeilen in moderne polyester schepen afwisselt met zeilen in traditionele rond- en platbodems, dan word je pas echt een allround zeiler.

Nieuwe uitvalsbasis

Op 30 april openen Stichting Friese Tjottervloot en WaterSportvereniging Heeg (WSH) hun gezamenlijke nieuwe watersportcentrum. Duizenden vrijwilligersuren waren pure noodzaak om het nieuwe watersportcentrum te kunnen bouwen. De SFT en WSH zijn bewust gaan samenwonen. Beide partijen versterken elkaar. WSH-leden kunnen eenvoudiger een traditioneel schip gebruiken voor hun zeillessen. De SFT profiteert van de wedstrijd- en lesgeefkwaliteiten van de WSH.

Met het nieuwe onderkomen hebben de tjotters weer een schiphuis als ligplaats. Dit is goed voor het behoud. Het nieuwe centrum ligt direct aan het Heegermeer en maakt de tjottervloot zichtbaarder. De nieuwe uitvalsbasis is tegelijkertijd een belangrijke voorwaarde om zeilen in een tjotter weer volop mogelijk te maken. In de nieuwe accommodatie kunnen we groepen zeilers ontvangen die willen zeilen in een traditioneel scheepje. Als zeiler heb je zo wel de lusten, maar de lasten zijn voor de stichting.

Nieuwe start

Na 30 april zijn de schepen weer te huur, kunnen varend donateurs er voor €200 per jaar zo vaak in zeilen als ze willen, is de nieuwe locatie is een uitstekende uitvalsbasis voor zeillessen en biedt de SFT groepen vanuit het nieuwe gebouw een heerlijk dagje uit. En de geest waarin Heit en Mem Piersma de tjottervloot hebben opgebouwd, waart al weer rond in het nieuwe centrum. De Stichting Friese Tjottervloot is met de tjotter Wylp aanwezig op de Hiswa van 16 tot en met 20 maart. Kijk ook op  www.friesetjottervloot.nl voor alle arrangementen en activiteiten en voor de geschiedenis van de vloot.

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend