Het gezicht van de Wintertijdchallenge bij Optisport Sneek

0

SNEEK – Hij is 17 jaar. Hij gamet, hij hockeyt, hij gaat uit, hij is gek op muziek, hij is hobby DJ en hij is ambassadeur van stichting Spieren voor Spieren en hij doet dat allemaal vanuit zijn rolstoel. Eerder liep hij, zwom hij en ging hij naar school, maar nu lukt dat niet meer. Joege Koopmans uit Makkum heeft de ziekte van Duchenne, een progressieve spierziekte, waarbij de broodnodige eiwitten in de spieren niet worden aangemaakt. Dit betekent dat het spierweefsel langzaam maar zeker wordt afgebroken. Hij is afhankelijk van algemene zorg, zoals hulp bij het wassen en aankleden. Voor veel kinderen met een spierziekte, zoals Joege, is het toekomstbeeld negatief. Er is te weinig geld voor onderzoek. De Stichting Spieren voor Spieren zet zich in voor deze kinderen.

In de nacht van 24 op 25 oktober organiseert de stichting Spieren voor Spieren de ‘wintertijdchallenge’, een uur bewegen voor het goede doel. En dat tussen 02:00 en 03:00 in de nacht, wanneer de klok een uur wordt teruggezet. Verschillende sportscholen in het land nemen deel aan deze actie, waaronder Optisport Sneek.

Sponsoring

De deelnemers aan deze actie laten zich sponsoren door vrienden, bekenden, familie etc. Het doel is zoveel mogelijk geld op te halen voor Stichting Spieren voor Spieren. Deze stichting zet zich in voor kinderen met een spierziekte. Zij zamelen geld in voor onderzoeken en behandeling, het mede financieren van concrete hulpmiddelen en het organiseren van diverse activiteiten voor de kinderen. Joege Koopmans is het gezicht van deze actie en zal tijdens dit uur muziek draaien en de mensen aanmoedigen.

joege optisport2

Joege: “Ik vind de stichting erg belangrijk, zij organiseren leuke dagen voor de kinderen. Maar ik wil ook dat er meer geld loskomt voor onderzoek. Er wordt geprobeerd om medicijnen te ontwikkelen, maar er is gewoon geen geld voor. Ik zelf vind het heel jammer dat ik zal overlijden aan mijn ziekte, maar ik wil gewoon dat het stopt. Degenen die na mij komen moeten er niet meer aan overlijden”.

Toen Joege 2,5 jaar oud was merkten zijn ouders dat het niet goed zat. Na onderzoek bleek Joege te lijden aan de ziekte van Duchenne. Door de jaren heen is de situatie verslechterd. De ziekte is onomkeerbaar en er is tot op heden geen medicatie voor. “Je moet niet te veel naar de toekomst kijken, maar meer naar wat elke dag je kan geven. Ik weet ook wel dat ik uiteindelijk zal overlijden, maar ik haal er liever alles uit wat er in zit, in plaats van negatief te worden.’

Omgeving

“Mensen op straat kijken mij wel eens vreemd aan, dan denken zij dat ik geestelijk ook gehandicapt ben omdat ik in een rolstoel zit. Maar ik ben er inmiddels aan gewend, je moet er gewoon niet op reageren. Ik kan er wel negatief over zijn, maar dat helpt mij ook niets.’

Actief

Joege is actief. Twee keer per maand traint hij in Beetsterzwaag met zijn hockeyclub. Rolstoelhockey welteverstaan. Zij spelen vier tot vijf keer per jaar een wedstrijd. Naast hockey houdt Joege erg veel van muziek. Hij draait als DJ af en toe op een feestje, geen eigen nummers, maar hij kan wel goed mixen. ‘Thuis heb ik de muziek altijd lekker hard staan, maar dat vinden mijn ouders nooit leuk, vind ik zo vreemd, haha”

Overdag is hij actief op zorgboerderij De Buorren in Blessum. Met ongeveer drie personen verzorgen zij daar de paarden, koeien, varkens, kippen, konijnen, schapen, duiven en vissen. Zijn oudere broer Sybejan is zijn steun en toeverlaat in het weekend, want dan neemt hij Joege overal mee naartoe.

Joege heeft eerder een actie georganiseerd. In 2011 startte de toen 13 jarige Joege een inzamelingsactie voor een Playstation 3 ten behoeve van de Ronald McDonaldhoeve in Beetsterzwaag. Bij deze sponsoractie besloot hij zelf te gaan zwemmen.

Zelf meedoen, doneren of meer informatie? Kijk op: www.optisport.wintertijdchallenge.nl/challenge/back-in-the-day

  • Plaats: Optisport Healthclub Sneek / Burgemeester de Hooppark Sneek
  • Datum: de nacht van 24 op 25 oktober
  • Tijd: 02:00 – 03:00

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend