Douwe Visser spreekstalmeester op Frisia pubavond

0

douwe-visser-aan-het-roer-trainingGrou – De KWV Frisia pubavond op 1 februari kon wel eens het begin zijn van een nieuwe carrière van Douwe Visser, de schipper van skûtsje de Sneker Pan. Hij bleek een begenadigd spreker te zijn, die met veel enthousiasme en duidelijkheid zijn verhaal kon vertellen over zijn ontwikkeling en die van de bemanning van het Sneker skûtsje. Een vol Theehuis was in haar sas.

Douwe Visser bevond zich in het hol van de leeuw en gaf samen met adviseur en coach Kris Heijnis een presentatie over hun samenwerking. Kris Heijnis is tevens schrijver van het boek ‘Met de kloten voor het blok’. Dit boek geeft door middel van zeiltermen kort en krachtig problemen weer die zich in veel bedrijven/organisaties/teams/etc. voordoen. Een aantal van de zeiltermen gebruikte Kris om zijn samenwerking met Douwe te verduidelijken. Zoals de titel van het boek, wat betekent dat het goed is om even op een afstand ergens naar kijken en dan weer verder te gaan.

Nieuwe inspiratie

In 1996 kreeg Douwe Visser een onbehaaglijk gevoel over het zeilen op het Sneker skûtsje, ondanks de goede resultaten. Hij kreeg de ploeg minder gemakkelijk in beweging, hij begon te mopperen, mensen gingen weg, etc. Het ging zelf zo ver dat zijn vrouw hem het advies gaf als je het niet leuk vindt dan hou je maar op! Toevalliger wijs kwam hij in aanraking met Kris en dit klikte. De eerste ‘oordeel’ was dat hij een goede prater was, maar een slechte communicator. Hij gaf slecht leiding.

Het bleek ook dat er veel verschillende (onuitgesproken) doelen waren. Uiteindelijk zijn ze er als team achter gekomen dat alleen prijzen willen winnen geen doel is. De weg er naartoe is belangrijker en dat je dan prijzen wint is een mooie bijkomstigheid. Daarnaast wordt de bemanning per jaar ‘aangenomen’, wat betekent dat er elk jaar opnieuw commitment wordt gevraagd. Belangrijk was ook om elkaar feedback te geven. Iets dat voor Douwe lastig was. In zijn dagelijkse werk heeft hij alleen te maken met zijn vrouw en zij kunnen elkaar blindelings vinden.

Het bleek dat de aanwezigen in hun sas waren. Sas staat voor (schut)sluis, welke na een scheepsreis werd binnengevaren. Oftewel na een meestal zware reis was het heerlijk om weer (bijna) thuis te zijn. Niet alleen de aanwezigen waren in hun sas ook de sprekers.  En Douwe melde dan ook dat vanwege het succes van deze avond, dat ze dit vaker zullen gaan doen. Oftewel Douwe Snits is te boeken!

Info over Kris Heijnis en het boek Met de Kloten voor  het blok.

via Frisia – Nieuws.

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend