Sneker Pan traint met ‘Club van 100’ als publiek

0

SNEEK – Zondagmorgen is een deel van de Club van 100 als publiek getuige geweest van een training van het Sneker skûtsje De Sneker Pan op het Sneekermeer. Een leuke en bovendien zeer leerzame ervaring omdat kapitein aan de wal, Pieter Boelsma, commentaar gaf op de manoeuvres van ‘De Panne’ en de voor buitenstaanders af toe rare capriolen van het Sneker skûtsje in voor leken begrijpelijke taal wist uit te leggen.

Speciaal voor deze dag was in goede samenspraak met de Koninklijke Watersportvereniging Sneek het startschip de Roekoepôlle voor de sponsors geregeld. Op het Sneekermeer werd een hoge boei uitgelegd en een startlijn en werd een keer of zes à zeven een start, compleet met zaken als tien- vijf- en één-minutensein en de daarbij behorende vlaggenprocedure doorlopen, om het wat levensechter te maken. Niet alleen voor het publiek was dat leuk om te zien, maar ook voor schipper en bemanning van de Pan werd het toch wat meer om het ‘eggie’ .

In de loop van de morgen kwam ook het Ljouwerter skûtsje ‘de meer’ op varen en leek er wat competitie te gaan ontstaan. Veel verder dan één kruisrakje kwamen de Leeuwarders niet. Er bleek malheur aan de tuigage te zijn, zodat alles werd opgedoekt en de Rienk Ulbesz exit was. Aan het einde van de morgen trok de wind aan tot een dikke vijf en dat bleek voor de inmiddels gearriveerde broer van Douwe, Albert Visser met het Drachtster skûtsje net even te veel van het goede, terwijl ook de Sneker Pan, na een voor schipper en bemanning behoorlijk intensieve training van drie uren, koers zetten naar de Houkesloot; het thuishonk waar als afsluiter van een geslaagde trainingsmorgen met de sponsors nog een eenvoudige doch voedzame lunch werd genuttigd.

Opvallend was de relaxte houding van schipper Douwe Visser tijdens de manoeuvres. Hijzelf verwoordde dat als volgt: “Ik heb het idee dat we dit jaar verder zijn dan vorig jaar rond deze tijd en dat is een goed gevoel. Iedereen weet zijn plaats en kent zijn verantwoordelijkheden aan boord en dat geeft rust. Over de komende kampioenschappen kan en wil ik niets zeggen. Dat is van zoveel zaken afhankelijk. Als we het smalle water goed doorkomen en we lopen niet tegen protesten en dergelijke aan, hebben we een skûtsje en een bemanning om hoog te eindigen. Maar hoe hoog ? Wie het weet mag het zeggen…. In ieder geval is deze training met de Club van Honderd als publiek leuk en dat moeten we er maar in houden. Wel gaan we volgend jaar proberen er een paar skûtsjes bij te krijgen, zodat we wat meer competitie krijgen”.

 

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend