Millenniumloop kijkt over de grenzen

0

HOMMERTS – De derde Millenniumloop is langer dan ooit. De estafetteloop voor The Hunger Project – vorig jaar goed voor een bedrag van bijna 180.000 euro – gaat zaterdag 17 september over 104 kilometer, verdeeld over 15 etappes.

Ondanks de herindeling van afgelopen najaar heeft de organisatie besloten om de volledige naam van de loop intact te laten. ,,De Millenniumloop Sneek-Wymbrits is in twee jaar behoorlijk bekend geworden. Dit door heel Nederland, gezien de reacties en deelname overal vandaan. Daarom hebben we besloten, ook uit nostaligische overwegingen, de naam niet te wijzigen”, aldus Peter van der Meeren, een van de organisatoren.

Doorsteekje naar Bolsward

De herindeling bood wel de mogelijkheid om voor de route ‘over de grenzen’ te kijken. Routeplanner Frank de Ruiter kent de regio – als marathonloper – op zijn duimpje en besloot voor de komende Millenniumloop westwaarts door te steken naar Bolsward. ,,Voor de aandacht voor The Hunger Project leek ons dat een goede zaak”, zegt Van der Meeren. ,,Maar tevens hebben wij goede contacten met LAB, de Lange Afstandslopers Bolsward. Zij willen en kunnen voor de Millenniumloop op diverse fronten wat betekenen.”

De route is ook naar het oosten ‘opgerekt’. Dit mede omdat de lopers vorig jaar veel waardering hadden voor het stuk langs het Sneekermeer. De route heeft nu Tersoal als oostelijkste punt. Het zuidelijkste punt is gelegen net onder de Idzegaster Poel tussen Gaastmeer en Heeg.

Qua inschrijving al op de helft

Inmiddels hebben 20 teams zich opgegeven voor de derde Millenniumloop, die net als vorig jaar van start gaat in IJlst, bij het voormalige gemeentehuis van Wymbritseradiel. ,,We zijn qua teams op de helft”, aldus Van der Meeren. ,,De animo is groot, maar we hebben besloten om de limiet bij veertig teams te leggen. Dit met het oog op de veiligheid.” Er zal zeker één ultraloper proberen de hele afstand solo af te leggen. Sipke Zeldenrust uit Woudsend heeft toegezegd zich aan de klus te willen wagen. In 2009 volbracht hij solo de eerste Millenniumloop.

De Millenniumloop staat open voor iedereen. Bedrijven, clubs en instanties kunnen zich inschrijven met een team, dat mag bestaan uit tussen de 2 en 22 lopers. De etappes varieren in afstand tussen de 2 en 14 kilometer, maar het ‘estafettestokje’ mag overal op het parcours worden overgedragen. ,,Ook als iemand maar één kilometer wil lopen, kan dat”, aldus Van der Meeren. Op de deelnemerslijst prijkt inmiddels de Tweede-Kamerfractie van de PvdA.

De loop kent geen inschrijfgeld, maar de bedoeling is dat de teams zoveel mogelijk geld ‘meebrengen’ voor het goede doel, The Hunger Project. De inzet van de teams bracht in het eerste jaar bijna 55.000 euro op. Afgelopen september kon – mede door steun van Wilde Ganzen en de Robertson Foundation – maar liefst bijna 180.000 euro worden geschonken. ,,Eén euro bracht liefst 3 euro 40 op. Ongekend”, aldus Van der Meeren.

Verdubbelaar

Hij durft zich voor de derde loop niet aan een voorspelling te wagen. ,,Maar we zijn optimistisch, omdat het erop lijkt dat opnieuw een ‘verdubbelaar’ kan worden gevonden. Ook zien steeds meer bedrijven het sponsoren van de Millenniumloop als een prima manier om maatschappelijk hun steentje bij te dragen. Daarnaast ontstaat door de loop een samhorigheidsgevoel binnen de bedrijven. We hoorden van een team dat door de trainingen en de wil om de race uit te lopen, de sfeer in de bedrijfskantine nog nooit zo goed was geweest.”

Ook ongetrainde lopers kunnen zich aan de Millenniumloop wagen. Iedere deelnemer kan zich opgeven voor vijf – gratis – trainingen, die worden verzorgd door gediplomeerde trainers van de Sneker atletiekvereniging Horror. Er kan gekozen worden voor trainingen voor en na de zomervakantie.

Voor meer informatie over de derde Millenniumloop kan gekeken worden op de website van het evenement, dat op zaterdag 17 september opnieuw is gekoppeld aan het bekende Festival-2015 in IJlst: www.millenniumloop.nl . Inschrijven is nog mogelijk tot 20 mei. De link naar de routekaart op www.afstandmeten.nl is: http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=577532

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend