ONS Sneek verdiend winnaar in duel met Putten

0

SNEEK – ONS Sneek heeft koploper SDC Putten de eerste seizoensnederlaag toegebracht. In Sneek werd het 3-1 en die uitslag was terecht. Met name in de eerste helft was ONS Sneek een klasse beter dan de gasten uit Putten.

De 1-0 van Martijn Roosenburg uit een strafschop zorgde voor veel protest aan de kant van SDC Putten, op de 2-0 (opnieuw Roosenburg) viel helemaal niets af te dingen. In de tweede helft startte SDC Putten een stuk energieker en de 2-1 van Ashot Ajan in de 70e minuut was op dat moment loon naar werken voor SDC. Maar wie dacht dat de Puttenaren op dat moment zouden doordrukken, kwam bedrogen uit. Het was ONS Sneek dat zich herpakte en via de ingevallen Curtey Gonzales keer op keer dreigend werd. In blessuretijd was het net als vorige week een wonderschoon doelpunt waarmee hij ditmaal doelman Benlahsen passeerde. Door deze overwinning is de spanning terug in de Hoofdklasse C. SDC Putten blijft de ranglijst aanvoeren, maar nummer twee, ONS Sneek, is nu genaderd tot op 2 punten.

door Jan Flikkema

In Putten had waarschijnlijk niemand er rekening mee gehouden dat de koploper in Sneek haar ongeslagen status wel eens zou kunnen verliezen. Maar achteraf bekeken mocht SDC Putten ook totaal geen aanspraak maken op een ander resultaat dan een nederlaag. Uiteraard zal men in Putten een verwijtende vinger heffen naar scheidsrechter Roeleveld, maar wanneer de realiteit niet uit het oog verloren wordt dan moet men ook bij SDC erkennen dat ONS Sneek vandaag absoluut de betere was.

Want wat ONS Sneek met name de eerste helft liet zien was van grote klasse. De Sneekers konden doen en laten wat ze wilden en vanuit het Puttense kamp werd daar helemaal niets tegenover gesteld. "Het leek wel of we met een man meer speelden, zo gemakkelijk ging het", aldus vleugelverdediger Tim Berger. Verdedigend kwam ONS Sneek ook inderdaad niet in de problemen. Het enige verwijt dat trainer Jan Vlap zijn ploeg kon maken is dat bij rust de stand 'slechts' 2-0 was, want daarmee werd geen recht gedaan aan het werkelijke kwaliteitsverschil.

Martijn Roosenburg tekende voor beide treffers, al was het eerste doelpunt in de ogen van alles wat een blauw Puttens hart heeft bijzonder omstreden. Scheidsrechter Roeleveld gaf na een klein kwartiertje ONS Sneek een strafschop voor een vermeende handsbal uit een corner, en Martijn Roosenburg wist dit buitenkansje wel te benutten. Het heftige protesteren van doelman Khalid Benlahsen van SDC Putten leverde hem ook nog een gele kaart op. De 2-0 viel tien minuten na de openingstreffer en opnieuw was het Roosenburg wiens naam op het scoreformulier kwam. Nu rondde hij een prima voorbereidende actie van Yoshua van Marle af. Drie minuten daarvoor was het Van Marle die een grote kans liet liggen na voorbereidend werk van Roosenburg.

En de trotse koploper van de Hoofdklasse C? Wat liet SDC Putten zien dat de hoge positie op de ranglijst rechtvaardigde? Nou, vrij weinig. Duidelijk is dat SDC Putten erg afhankelijk is van de bewegelijkheid van de vleugelspitsen, maar deze lagen volledig aan de ketting bij Tim Berger en Jeffrey van der Meer. Het blok achterin met Leo de Wagt en Bieuwe Pruiksma stond als een huis en met Chris de Wagt en Kerst Hofman daar weer voor als controleurs moest SDC Putten gokken op een dood spelmoment om gevaarlijk te kunnen worden. Dat moment kwam in de 38e minuut toen Jeffrey van der meer zijn directe tegenstander Ashot Ajan even beetpakte en terecht een vrije trap tegen kreeg. Nee, geen strafschop, hoewel heel Putten schreeuwde om in hun ogen gerechtigheid, want de overtreding was er duidelijk buiten. Toch scheelde het niet veel of SDC Putten had uit de vrije trap alsnog de aansluitingstreffer laten aantekenen. De kopbal van Joey Ngarigota – die goed inkwam bij de eerste paal – ging maar net over de goal van doelman Ale Geert de Vries.

De onvrede over de arbitrage zat SDC Putten speler Lennard van den Brink kennelijk erg hoog, en terwijl het arbitrale trio zich op de middenstip verzamelde kwam Van den Brink in wat minder vriendelijke bewoordingen nog even verhaal halen bij scheidsrechter Roeleveld. En dat leverde hem een terwijl het al rust was nog een gele kaart op. Roeleveld floot zeker niet zijn beste wedstrijd uit zijn loopbaan, maar daar hadden beide ploegen last van. Maar de wijze waarop Van den Brink tekeer ging tegen Roeleveld kon niet anders dan bestraft worden met geel.

In de tweede helft was SDC Putten 25 minuten lang de bovenliggende partij. Aanvoerder Wilbert Scheenstra schoof wat meer door en dat zorgde toch wel voor wat verwarring in de Sneeker gelederen. Echt gevaarlijk werd SDC Putten echter niet, tot aan de 70e minuut. Toen liet Ashot Ajan na wat kunst en vliegwerk de aansluitingstreffer noteren.

Bij ONS Sneek werd gevreesd voor een ware stormloop van SDC Putten op het doel van Ale Geert de Vries. Trainer Jan Vlap bracht direct Curtey Gonzales voor de moegestreden Arnold Herder. Applaus voor Herder en gejuich voor Gonzales, die met zijn prachtige goal van vorige week een publiekslieveling is geworden in Sneek. Of het nu aan Gonzales lag of aan het besef bij ONS Sneek dat men veel scherper moest worden om de punten niet te verspelen, feit is wel dat de Oranjehemden zich direct herpakten en de wedstrijd weer naar zich toe trokken. Patrick Goedhart – wederom als gelegenheidsspits opgesteld en keihard werkend – had 3 minuten na de aansluitingstreffer van Ajan de kans om de wedstrijd voortijdig te beslissen, maar volledig vrijstaand voor doelman Benlahsen faalde hij jammerlijk.

De moegestreden Goedhart werd daarna vervangen door Oaane Hornstra, en even later trof Yoshua van Marle hetzelfde lot. Voor hem kwam Danny Kampstra. Het is prachtig om te zien dat ONS Sneek met Gonzales en Kampstra twee echte buitenspelers in de gelederen heeft. Beiden jong, en daardoor onbevangen en niet bang om een actie te maken. Gonzales is misschien fysiek iets verder dan Kampstra, maar voor ONS Sneek is te hopen dat beiden nog lang in het Oranje te bewonderen zijn. Gonzales is de laatste weken in vorm en scoort gemakkelijk. Dat was nu opnieuw het geval en net als vorige week was het in blessuretijd. En nog een overeenkomst: ook nu weer een doelpunt van grote schoonheid, want hoe Gonzales de bal vanaf links langs Benlahsen prikte nadat hij zijn bewaker liet staan was van grote klasse.

Het betekende de 3-1 en daarmee de beslissing. Drie terechte punten voor ONS Sneek tegen een SDC Putten dat vandaag de hoge positie op de ranglijst niet kon rechtvaardigen. ONS Sneek heeft door de zege op SDC Putten de spanning in de competitie terug gebracht. Volgende week gaat ONS Sneek op bezoek bij DETO in Vriezenveen. (MJ vd Veen Fotografie Heerenveen)

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend