Inwoners van Uitwellingerga krijgen geen voorrang van Elkien op een huurwoning in Oppenhuizen

Politiek
Huurwoningen in Top en Twel
Huurwoningen in Top en Twel Foto: Topentwelonline.nl

TOP EN TWEL - Gemeenteraadsleden Tsjerk Bouwhuis (FNP) en Luuk Adema (D66) komen beiden uit Top en Twel en ook al woont Adema niet meer in het dorp, beide weten niet anders dan dat Oppenhuizen en Uitwellingerga één dorpsgemeenschap zijn. Bij woningcorporatie Elkien denken ze daar echter anders over. Beide raadsleden vinden dit jammer, net nu Elkien een proef is gestart om eigen bewoners voorrang te geven op een huurwoning. Maar Uitwellingergasters krijgen dat niet als ze in het aangrenzende Oppenhuizen willen wonen, en andersom geldt dat ook.

Proef Elkien
Woningcorporatie Elkien is afgelopen zomer met deze proef gestart. Voor eigen inwoners is het namelijk lastig om een huis te vinden, waardoor de leefbaarheid van dorpen nog verder onder druk komt te staan. Betrokken inwoners leveren een positieve bijdrage aan de leefbaarheid van de dorpen. Daarom is het belangrijk dat zij voorrang krijgen en dus meer kans hebben op een huurwoning.

De proef, die twee jaar duurt, geldt voor 36 dorpen, waaronder dorpen uit de gemeente Súdwest-Fryslân. Oppenhuizen is één van deze dorpen, maar Uitwellingerga niet. Dat geldt ook voor Hommerts, maar Jutryp valt dan weer buiten de boot en als je in Osingahuizen woont wat onder Heeg valt, dan heb je ook pech.

Vragen aan het college van B&W
Volgens Tsjerk Bouwhuis en Luuk Adema zijn deze dorpen hier niet mee geholpen. En een situatie zoals in Uitwellingerga, waar een bewoonster een afwijzing kreeg op een toegekende woning in Oppenhuizen, is niet wenselijk, niet in dorpen die met elkaar verbonden zijn.

Daarom hebben Bouwhuis en Adema het college van Burgemeester en Wethouders gevraagd of ze hiervan op de hoogte te zijn en ook betrokken zijn geweest bij deze proef van Elkien. Verder vragen ze het college of ze met Elkien in gesprek willen gaan om voor deze dorpen een uitzondering te maken.

Huurwoningen in Top en Twel