Gerben Gerbrandy uit Gauw naar de Eerste Kamer

0

Gauw-De Onafhankelijke SenaatsFractie (OSF) komt met een zetel in de Eerste Kamer. De 570 Statenleden en 19 leden van kiescolleges in Caribisch Nederland hebben er maandag over gestemd. FNP’er Gerben Gerbrandy uit Gauw is lijsttrekker van de OSF. Hij komt nu in de senaat.

In totaal zijn er 75 zetels. De meesten zijn voor de VVD en Forum voor Democratie. Zij hebben elk twaalf zetels. Verder: CDA 9 zetels, D66 7, PVV 5, SP 4, PvdA 6, GroenLinks 8, ChristenUnie 4, 50PLUS 2, Partij voor de Dieren 3 en SGP 2.

Spannend

Het was nog spannend of de OSF de zetel in de Eerste Kamer zou behouden. Niet alle regionale partijen hebben er namelijk op gestemd: de Groninger Partij voor het Noorden heeft voor 50PLUS gekozen. Uiteindelijk kreeg de OSF dus toch nog genoeg stemmen.

In totaal vijf Friezen

Naast Gerbrandy komen er nog vier Friezen in de Eerste Kamer. Joop Atsma is een van hen. Hij zit al 1448 dagen in de senaat. Deze keer stond hij op de tweede plaats voor het CDA.

Ferd Crone komt ook in de Eerste Kamer. Hij neemt komende zomer afscheid als burgemeester van Leeuwarden en neemt dan voor de PvdA plaats in de senaat. Hij stond op plek drie bij de sociaaldemocraten.

PVV’er Max Aardema, die ook fractieleider van zijn partij is in de Friese Provinciale Staten, is sinds oktober 2018 lid van de Eerste Kamer. Eerder zat hij ook al eens in de senaat als vervanger. Hij stond nu op nummer vijf van de PVV-lijst.

Tineke Huizinga uit Heerenveen is nieuw in de Eerste Kamer. De oud-staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat komt voor de ChristenUnie in de senaat. Ze stond op de derde plaats voor haar partij.

Fokkens, Westerveld en Wiersma niet

Avika Fokkens (nummer 13 voor de VVD), Mies Westerveld (nummer 11 voor de PvdA) en Theun Wiersma (nummer 7 voor 50PLUS) hebben het niet gered.

Foto: Omrop Fryslân

Bron: www.omropfryslan.nl

 

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend