De charme van een landelijke keuken in iedere woning

In bedrijf
De charme van een landelijke keuken in iedere woning
De charme van een landelijke keuken in iedere woning Foto: Pixabay

INGEZONDEN - Wie denkt aan een landelijke keuken, denkt meteen aan gezelligheid, appeltaart en natuurlijke materialen. Deze keukenstijl is zeer populair bij iedereen die landelijk woont, maar tevens in de stad.

Het past tevens goed bij een modern interieur of juist een romantisch, klassiek interieur. Dat komt waarschijnlijk door de unieke, vertrouwde sfeer die de landelijke keuken met zich mee brengt. Maar wanneer noem je een keuken een landelijke keuken en hoe integreer je deze stijl in je eigen woning?

Kenmerken van een landelijke keuken

De landelijke keuken wordt bepaald door enkele kenmerkende eigenschappen. Om de bekende rustieke uitstraling te creëren wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Hout vormt in de rustieke keuken het belangrijkste element. Je ziet dit terug in de kastdeurtjes en het kan zelfs worden verwerkt in het werkblad. Al geeft men eerder de voorkeur voor graniet of natuursteen als het om het werkblad gaat. Deze steensoorten dragen extra bij aan het landelijke gevoel, hebben een natuurlijke uitstraling en zijn slijtvast. Kenmerkend voor de landelijke keuken zijn ook klassieke handgrepen en knoppen voor kastdeurtjes en laatjes, open planken waar voorraadpotten (liefst weck) prachtig staan en decoratieve panelen voor de kastdeurtjes. Verder bevat de landelijke keuken, wanneer er ruimte voor is, een kookeiland al dan niet met bar. Het bargedeelte kan geïntegreerd worden in een hoekopstelling.

Gezelligheid staat voorop

Al die elementen zorgen ervoor dat de keuken een en al gezelligheid uitstralen. Om de klassieke, gezelligheid nog meer te benadrukken, heb je de keuze uit verschillende kleuren. Typerende natuurlijke tinten voor de landelijke keuken zijn kleuren als crème, wit, beige en bruin. Pasteltinten horen ook bij dit type keuken. Denk hierbij aan mintgroen, poederig blauw en lichtroze. Ga je voor een gekleurde keuken, dan dienen alle kastdeurtjes en andere houten elementen van deze kleur te zijn voorzien. Dit draagt namelijk extra bij aan de sfeer van de landelijke keuken. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de accentkleuren terug te laten komen in de muur, tegels, werkblad, gordijnen en keukenapparatuur om vervolgens ervoor te kiezen de houten elementen niet te schilderen. Dat maakt het ook extra gezellig.

Hout met karakter

Warmte en gezelligheid staan voorop als het de uitstraling van de landelijke keuken gaat. Daarom wordt er eigenlijk het liefst gebruik gemaakt van hout. Grenen, eiken en kastanje zijn houtsoorten die we het meest terugzien om het rustieke karakter te benadrukken. Rustiek houdt namelijk tevens in dat het niet perfect hoeft te zijn. Er mogen beschadigingen in het hout komen. In de landelijke keuken wordt geleefd en gekookt. Er wordt gezongen, gedanst en misschien wel ruzie gemaakt over wie de vaatwasser moet inruimen. Het karakter van het huis mag weerspiegelen in de keuken. Zelfs wanneer je besluit het hout te schilderen, mag het zijn karakter laten zien.

Versterk de sfeer met accessoires

Omdat er zoveel mogelijkheden zijn, is er in iedere prijsklasse wel een landelijke keuken te vinden die bij je past. Het is zelfs mogelijk om een goedkope landelijke keuken in je woning te (laten) plaatsen. Wanneer de basiskeuken staat, kun je de landelijke sfeer gaan versterken door bijpassende accessoires en decoratie te plaatsen. Denk hierbij aan potten en pannen van keramiek of koper, vintage keukengerei zoals houten pollepels, gevlochten manden, aardewerk servies al dan niet voorzien van boerenbont en weckpotjes met ingemaakte groente of fruit. Hang stenen bakvormen aan de muur en zorg voor een rekje met lepeltjes en kopjes. Dit past namelijk heel goed bij de landelijke uitstraling. Decoratieve items met schapen, koetjes, weidse uitzichten, bloemen en een borduurwerkje aan de muur maken de keuken helemaal af. Door deze details toe te voegen, voeg je extra karakter toe aan de ruimte. Dat geeft je landelijke keuken een authentieke uitstraling.

Integratie in je woning

De landelijke keuken past eigenlijk in iedere woning, omdat het juist zoveel gezelligheid aan je woning toevoegt. Door authentieke elementen te vervangen door meer moderne accessoires kun je een moderne woonkamer gemakkelijk over laten gaan in de rustieke sfeer van de landelijke keuken. Want natuurlijk mag je landelijke keuken voorzien zijn van strakke lijnen, minimalistische details en moderne apparatuur. Zo kun je een toog boven het bargedeelte maken waar je zowel nieuwe als authentieke pannen en keukenhulpjes ophangt. Plaats naast de weckpotjes moderne voorraadpotten. En voeg moderne foto’s toe. Bak zowel oma’s appeltaart als moderne lemoncurd taartjes. Het kan allemaal. De landelijke keuken staat voor thuiskomen. Het is aan jou hoe je die dan verder inricht als de basis maar authentiek voelt.